Mešihat Islamske zajednice u Srbiji pozvao vjernike da bojkotuju dva aerodroma

2
Radiosarajevo.ba
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji pozvao vjernike da bojkotuju dva aerodroma
Foto: Wikipedia / Aerodrom Konstantin Veliki

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji pozvao je sve vjernike i vjernice da bojkotuju aerodrome "Konstantin Veliki" u Nišu i "Morava" u Kraljevu, zbog ponašanja prema ženama sa hidžabom.

Kako se navodi u saopštenju ovog tijela, "u Mešihat već duže vrijeme pristižu žalbe od strane vjernica odjevenih u skladu sa islamskim propisima i njihovih članova porodica zbog neugodnosti koje su preživjeli na spomenutim aerodromima."

Prema navodima Mešihata IZ u Srbiji, na navedenim aerodromima jedino žene sa hidžabom se prilikom sigurnosnih aerodromskih provjera izvdajaju iz kolona i vode u posebne kabine gdje se vrši detaljan pretres.

Uskoro je kraj goveđe zime, evo šta to znači

Uskoro je kraj goveđe zime, evo šta to znači

"Mešihat je u proteklom periodu pokušao internim putem, u komunikaciji sa aerodromskim upravama i službama, ukazati i zaustaviti ovakvo ponašanje, koje se ne može drugačije okarakterizirati osim ponižavanjem i diskriminiranjem po vjerskoj i nacionalnoj osnovi", navodi se u saopštenju.

Međutim, reakcija na osnovu molbe IZ Srbije u praksi još uvijek nije sprovedena.

Pored toga, iz Mešihata su kazali da odbacuju obrazloženja da je to normalna procedura iz razloga što se to ne dešava na Beogradskom aerodromu niti na bilo kojem drugom u svijetu.

Islamska zajednica Srbije prikupila četiri kamiona pomoći za Tursku: Neka nikoga ovo ne zadesi

Islamska zajednica Srbije prikupila četiri kamiona pomoći za Tursku: Neka nikoga ovo ne zadesi

S obzirom na navedenu situaciju, Mešihat je javno pozvao na hitnu reakciju nadležnih kako bi problem bio riješen što prije.

"Pozivamo vjernike, pogotovo vjernice da, u cilju izbjegavanja neprijatnosti, do rješavanja ovog problema i javnog oglašavanja, te obećanja odgovornih na pomenutim aerodromima da će se navedena praksa prekinuti, bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu", zaključili su u saopštenju iz Mešihata IZ Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije