Merkel i Vučić nakon sastanka: Njemačka će nam pomoći da očuvamo mir

Fena
Merkel i Vučić nakon sastanka: Njemačka će nam pomoći da očuvamo mir
Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je premijera Srbije Aleksandra Vučića za reforme koje je sproveo u svojoj zemlji omogućivši tako ekonomski boljitak, te da Srbija ispunjava EU standarde, čemu je dokaz otvaranje novih poglavlja.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, uoči razgovora sa premijerom Vučićem, izrazila posebnu zahvalnost voditelju srpske vlade za pomjeranje posjete unaprijed, zbog pomjeranja njenog puta u Washington, prenosi Tanjug.

"Srbija i Njemačka su zemlje koje su prijateljske povezane. U Njemačkoj živi 400.000 Srba. Njemačka je među glavnim trgovinskim partnerima sa obimom od nešto ispod 4 milijarde eura, i investicijama u visini od 1,3 milijardi eura. Danas možemo reći da 370 preduzeća sa njemačkim učešćem u Srbiji zapošljava 25.000 građana Srbije" , objasnila je Merkelova.

Kazala je da želi da se saradnja sa Srbijom učvrsti i dalje razvija, zbog čega je dobro što je premijer Vučić sproveo značajne reforme, i pored pojedinih opiranja.

"Srbija je mnogo investirala u očuvanje mira i stabilnosti u regionu", istaknuo je premijer Srbije Aleksandar Vučić na pres konferenciji koju je održao zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

"Situacija je turbulentna u pojedinim zemljama zapadnog Balkana", istaknuo je i izrazio uvjerenje da mir i stabilnost mogu da se očuvaju uz pomoć EU i Njemačke.

Srpski premijer je rekao da cio zapadni Balkan vidi kao mjesto budućeg značajnog rasta, ocijenivši da je Srbija na dobrom putu kad je riječ o ekonomiji, prenosi Tanjug.

"Mi cijenimo činjenicu da Angela Merkel cijeni naš trud i rad, ali i poruku da imamo još mnogo toga da uradimo. Gospođa Merkel je u pravu kad govori o tome, posebno kad je riječ o vladavini prava i efikasnosti pravosudnog sistema i tu očekujemo veliku podršku i pomoć i Njemačke i EU", poručio je Vučić.

Pomenuo je i da njemačke tvrtke sve više ulažu u Srbiju, da je trenutno u njima zaposleno 32.000 radnika, a posebno je, kaže ponosan što više od 90 posto tih kompanija navodi da bi ostale u Srbiji i ponovo investirale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije