Međunarodna akcija "Easy": Uhapšeno 13 osoba u Srbiji - prokrijumčarili više od sedam tona kokaina

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodna akcija "Easy": Uhapšeno 13 osoba u Srbiji - prokrijumčarili više od sedam tona kokaina
Foto: Photojoiner / Akcija "Easy" u Srbiji

U okviru međunarodne akcije "Easy", ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u saradnji sa Evropolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsilo je i privelo vođe Balkanskog kartela koji je posljednjih godina organizovao šverc više od sedam tona kokaina na područje Evrope.

Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije uz koordinaciju Evropola, a uhapšena su lica koja su vođe ovog najvećeg kartela u Evropi.

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa MUP-om i Službom za borbu protiv droga, Uprave kriminalističke policije nakon višemesečnog predistražnog postupka na teritoriji Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina danas je lišeno slobode 13 lica i to: M.S., M.L., M.J., D.Đ., M.M., D.N., I.C, R.R., G.P.,M. R, V.S. M.P. i Lj.L., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl 246. KZ.

Uskoro lakše do penzije: Koji dokumenti vam više neće trebati za ostvarivanje penzionog prava?

Uskoro lakše do penzije: Koji dokumenti vam više neće trebati za ostvarivanje penzionog prava?

Ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 lica sumnjiči se da je umiješana u međunarodnu trgovinu narkoticima. Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Srbije.

U toku predistražnog postupka prikuljeni su dokazi koji se odnose na korištenje Sky aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplijene od drugih država, prije svega, Francuske.

Na teritoriji Srbije slobode je lišeno 13 lica, od sedam lica koja nisu lišena slobode dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rješenjima Nizozemske i Perua, jedno lice se nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri se nalazi u bjekstvu.

Ova organizovana kriminalna grupa, koja je djelovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona eura, piše Nova.rs.

U toku su pretresi na više lokacija.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega biti saslušani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije