Mediji: Vojska Srbije u pripravnosti!

Radiosarajevo.ba
Mediji: Vojska Srbije u pripravnosti!
Foto: MInistarstvo odbrane Srbije / Vojska Srbije

Mediji u Srbiji prenijeli su u četvrtak da je vojska te zemlje u prvom stepenu pripravnosti.

Kako javlja B92, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović "obilaze dio snaga Vojske Srbije, koje se nalaze u stanju pripravnosti".

Obilasku je prethodio sastanak sa komandantima djela jedinica Vojske Srbije, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Benjamina Karić poslala pismo svim prijateljskim gradovima Sarajeva: Imala je samo jednu molbu

Benjamina Karić poslala pismo svim prijateljskim gradovima Sarajeva: Imala je samo jednu molbu

Beogradski mediji tvrde da na jugu Srbije četvrti dan za redom traje napetost na granici sa Republikom Kosovo, a nakon odluke zvanične Prištine "da zabrane srbijanske tablice".

Oba prijelaza su blokirana, s jedne strane su specijalne kosovske jedinice ROSU, a s druge nezadovoljni Srbi. Također, oblast nadlijeću helikopteri Kfora.

Ministar odbrane Srbije je poručio da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Sandžak (Raška) i Novi Pazar, jer na taj način Srbija "želi da pošalje jasnu poruku".

"Naša vojska ne provocira, ali je spremna da zaštiti narod ukoliko se dogodi bilo šta što ugrožava njegov život. Važno mi je da vidim da su ovi ljudi raspoloženi i spremni. Oprema i tehnika koju smo nabavljali je u pravim rukama profesionalaca", istakao je Stefanović

Nadalje, Stefanović je ocijenio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "povlači odlične poteze u cilju deeskalacije" trenutnog stanja na sjeveru Republike Kosovo.

On je komentarisao i pozivanje "obje strane" da se uzdrže od provokacija, koje stiže iz EU.

"Šta je to uradio Beograd? Svaka provokacija bila je od strane Prištine. I ono što ste mogli da vidite i na Jarinju i Brnjaku. Nažalost i najnoviji događaj, prebijanje Srba. Sve ono što se dešava ukazuje koliko je predsednik bio u pravu kada je govorio da će se to dešavati. Da je to deo organizovane kampanje", rekao je Stefanović

Stefanović dodaje i da očekuje reakciju EU i Kfora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije