! / Burne reakcije: Objavljeno ime učiteljice koja je pustila himnu Ja sin sam tvoj

03. 09. 2021. u 14:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U novopazarskoj školi u Srbiji učiteljica je prvi dan škole pustila himnu "Ja sin sam tvoj", što je izazvalo burne reakcije u toj zemlji.

Upravo ova himna predstavlja pjesmu Bošnjaka u Sandžaku.

Učiteljica osnovne škole "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru zove se Adela Karahmetović Melajac.

Osim himne, ona je ukrasila učionicu balonima sa natpisom "Bosanski jer sam Bošnjak".

Podsjetimo da su đaci u svim srbijanskim školama slušali himnu "Bože pravde”, o čemu se oglasilo Bošnjačko naciolno vijeće koje je poručilo da ovo predstavlja "nepoštovanje različitosti i provokaciju nesrpskih naroda".

Prije objave snimka, reagovao je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je poručio kako je to sramota, te da "nije dobro da pojedine društvene grupe, političari i mediji vrijeđaju na najgori i najbesmisleniji način sve ono što predstavlja zajedništvo i jedinstvo zemlje, himu i zastavu".

"Posebno u trenucima kada smo izloženi velikim pritiscima i kada očekujemo još veće pritiske po pitanju opstanka celovitosti naše zemlje. Pozivam sve ljude da se ujedinimo i razlike stavimo po strani i stanemo svi uz našu himnu 'Bože pravde", poručio je Vučić.

Prema pisanju medija, o ovome je obavješteno i Ministarstvo prosvjete Srbije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (94)