Mediji o referendumu u RS-u: Glasanje koje izaziva novu napetost u regiji

Radiosarajevo.ba
Mediji o referendumu u RS-u: Glasanje koje izaziva novu napetost u regiji
Pred budnim okom cjelokupne regionalne javnosti, građani Republike Srpske izjašnjavaju se danas o tome da li žele da se 9. januar nastavi obilježavati kao Dan RS-a.

Baš kao što je to bio slučaj i prethodnih dana, danas su regionalni mediji prepuni natpisa o referendumu o Danu RS-a, koji se održava danas u manjem bh. entitetu. Iako su ranije, tokom sedmice koja je na izmaku, regionalni mediji bili doslovce puni naslova koji su govorili o novim tenzijama i ratu na prostoru Bosne i Hercegovine, danas je situacija nešto drugačija.

Mediji u Srbiji: Glasanje od koga strepi region

Srbijanski mediji, koji su najintenzivnije izvještavali o mogućnosti novog rata u BiH, koji bi prouzrokovale tenzije nakon provođenja referenduma, danas u nešto tišem tonu izvještavaju o "glasanju od kojeg strepi region". Također, prisutne su i izjave većine vodećih političara iz RS-a, koji govore o mirnoj situaciji u RS-u danas.

Većina medija u Srbiji ima svojevrsne prenose uživo današnjeg referenduma u RS-u, a naslovi pod kojima se nalaze ti prenosi su:

Kurir - (VIDEO) UŽIVO REFERENDUM U REPUBLICI SRPSKOJ: Glasačko mjesto u Kuli blokirali ubačeni ljudi;

Blic - (UŽIVO) GLASANJE OD KOGA STREPI REGION Do 9 sati izašlo 6,31 odsto birača; Dodik: Nek hapse referendum, a ne mene

Zanimljivo je i da srbijanski Informer, na neki način, krivi bošnjačke političare za tenzije koje su stvorene u vezi sa referendumo, te na izjavu Bakira Izetbegovića o današnjem referendumu kažu:

Informer - BAKIR OPET MUTI VODU: Referendum eskalacija samovolje Milorada Dodika

Mediji u Hrvatskoj - referendum izaziva veliku napetost u regiji

Za razliku od medija u Srbiji, hrvatski mediji nešto suptilnije, ali ipak opširno izvještavaju o referendumu koji se danas održava na području manjeg bh. entiteta. Pored intenzivnog, gotovo trenutnog praćenja vijesti koje su u bliskoj vezi sa referendumom, te reakcija sa područja cijele BiH, hrvatski mediji su od sinoć krenuli sa analizama cjelokupnog problema koji je nastao u vezi sa referendumom, ali i sa pretpostavkama političkih analitičara šta bi mogle biti posljedice provedbe ovog referenduma. 

Naslovi u medijima na području Hrvatske glase:

Jutarnji.hr - REFERENDUM KOJI JE IZAZVAO VELIKU NAPETOST U CIJELOJ REGIJI Otvorena birališta u Republici Srpskoj

Dnevnik.hr - REFERENDUM U BiH Izetbegović pozvao ljude da ne izlaze iz kuća, Bošnjaci blokirali glasačko mjesto

Index.hr - Počeo referendum zbog kojeg se opet priča o ratu na Balkanu

Mediji u Crnoj Gori

Najmanje pompe u vezi sa referendumom, kada je riječ o regionalnim medijima, napravili su mediji iz Crne Gore. Oni su danas prenijeli svega nekoliko izjava, posebno izdvojivši onu Dodikovu. No, ni ona nije dobila neko pretjerano istaknuto mjesto, te se više na marginama medija vuku informacije o referendumu u RS-u.

Vijesti.me - Dodik: Odgovor Tužilaštvu - pobjeda, neka hapse referendum

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije