Dodik: Ako neko hoće da hapsi neka privede čitav referendum

Anadolija
Dodik: Ako neko hoće da hapsi neka privede čitav referendum
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjasnio se danas sa članovima porodice na referendumu o Danu Republike Sprske u Domu kulture u Laktašima kod Banjaluke, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik i njegova porodica glasali su javno pred brojnim snimateljima i fotoreporterima koji su se okupili kako bi zabilježili Dodikovo glasanje. Odgovarajući na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?", entitetski predsjednik zaokružio je "DA".

"Danas se u RS održava referendum. Ovo je za nas važan i svečarski dan. Sve informacije govore da su sva glasačka mjesta otvorena da nema nikavih problema u glasanju, svima je dostupno. Izlaznost je veća nego što je uobičajeno u ovo vrijeme za redovna glasanja na izborima tako da mogu da izrazim potpuno zadovoljstvo činjenicom da će narod u RS iskoristiti svoje pravo da se opredijeli vezano za referendumsko pitanje i posebno na činjenici da se održava u stabilnoj, mirnoj svečarskoj atmosferi", rekao je Dodik u obraćanju novinarima nakon glasanja.

Rekao je i da je sreo ljude koji izražavaju radost zbog prilike da mogu da glasaju i pozvao sve da do kraja dana izađu na referendum.

Naknadno odgovarajući na pitanja novinara rekao je svi prigovori za i protiv referenduma, koji su dio uobičajene demokratske atmosfere, sada više nisu važni koliko je važno "da se ovaj dan održava i ništa ga ne može i ne treba dovesti u pitanje ili da baci bilo kakvu ljagu".

"Kao što vidite, RS je mirna, stabilna i tako će ostati do kraja dana", rekao je Dodik.

Komentarišući mogućnost podnošenja krivične prijave protiv njega zbog održavanja referenduma, odnosno nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, Dodik je rekao da danas misli samo o referendumu.

"Radovaću se večeras rezultatima, jer je atmosfera takva, a svi naredni dani donose i ovo i ono, vidjećemo na koji način će to ići", rekao je Dodik.

Na pitanje šta je njegov odgovor tužilaštvu u slučaju prijave, rekao je da je to pobjeda na referendumu i "ako neko hoće da hapsi neka privede čitav referendum".

Govoreći o povezanosti referenduma sa lokalnim izborima koji se u BiH održavaju 2. oktobra, rekao je da su to spekulacije, da je odluka o provođenju referenduma donesena jednoglasno glasovima pozicije i opozicije.

"Danas se u Švajcarskoj održavaju tri referenduma, u Mađarskoj se održava referendum, a samo je ovaj poprimio ogromno značenje i pažnju", dodao je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije