Do sada glasalo 6,31 posto građana, incident u Gacku

Radiosarajevo.ba
Do sada glasalo 6,31 posto građana, incident u Gacku
Foto: Arhiv / Siniša Karan
Prema podacima sa 87.93 posto glasačkih mjesta koja obuhvataju 87.46 posto svih registrovanih glasača u Republici Srpskoj, na referendumu o danu tog bh. entiteta do 9.00 sati je glasalo 77.015 glasača, odnosno 6,31 posto svih registrovanih glasača.

Najveća izlaznost je zabilježena u Šekovićima (11.99 posto), Han Pijesku (10.86 posto), Rogatici (10.57 posto), Trnovu (10.47 posto) i Istočnom Starom Gradu (10.24 posto), javlja Fena.

Izlaznost u Banjoj Luci do 9.00 sati je 7.48 posto, saopćio je novinarima u Banjoj Luci predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS-u Siniša Karan. Najveća izlaznost zabilježena je u Šejkovićima - 11,99 posto, Han Pijesku - 10,86 i Rogatici 10,5.

Karan je istakao kako je u Mjesnoj zajednici Kula kod Gacka zabilježen incident.

Manja grupa mještana blokirala je referendumsko mjesto a na licu mjesta je izašla policija.

"Ne smatram da incident zavređuje veliku pažnju. Radi se o manjem glasačkom mjestu u Kuli, sa 102 glasača. Nijedan mještanin kroz ove dane razgovora nije napravio nijedan problem. Istaći ću da se radi o mjestu sa većinski bošnjačkom populacijom. Nisu oni pravili problem, nego nekoliko lica koja su van te teritorije, došli su i napravili bezbjednosni problem našem glasačkom odboru. Mi smo u cilju daljeg nesmetanog odvijanja procesa sugerisali da se to mjesto pripoji sljedećem, u osnovnoj školi 'Sveti Sava' koje ima 600 glasača", kazao je Karan, prenosi AA.

 

266 mjesta za izjašnjavanje na području Banjaluke otvorena su na vrijeme osim u naselju Obilićevo čije otvaranje je kasnilo zbog nepredviđenih okolnosti, piše ATV.

Referendumska mjesta otvorena su u Trebinju, Bileći i Berkovićima. Od 7 časova građani se izjašnjavaju i na području Doboja, Teslića, Stanara, Šamca.

Otvoreno je i referendumsko mjesto u Ločarima za sve građane Brčkog, jer u tom gradu nije postignut sporazum za održavanje referenduma. Osim u Lončarima, Brčaci se mogu izjasniti u Donjem Žabaru, Bijeljini i Donjoj Bukovici.

 

Salkić: Bošnjaci u RS-u da ostanu smireni i pribrani

Potredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je sve građane u tom entitetu da danas, na dan referenduma, ostanu pribrani jer, kako je naglasio, sutra i svih narednih dana i godina moramo nastaviti zajednički život.

"Svima je jasno da je ovaj referendum antiustavan. Imali smo ovih dana i napuštanje domova od ljudi koji su uznemireni ovom situacijom", dodao je Salkić.

Izrazio je nezadovoljstvo današnjim incidentom u Kuli kod Gacka, gdje većinom živi bošnjačko stanovništvo.

"Situacija do koje je jutros došlo u Kuli kod Gacka pokazuje da su policija i institucije u ovom entitetu željele da nešto na silu nametnu Bošnjacima. Činjenica je da je tamo građanima Bošnjacima poručivano "ne možete slušati Ramiza Salkića, već raditi kako vlast hoće“, jasno pokazuje koju silu i represiju vlast provodi na prostoru ovog entiteta", rekao je Salkić.

Pozvao je sve Bošnjake u RS da ostanu pribrani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije