Medicinska marihuana legalna i u Makedoniji

Tanjug
Medicinska marihuana legalna i u Makedoniji
Pixabay / Marihuana
Lijekovi na bazi marihuane postali su legalni i u Makedoniji, koja se pridružila grupi od najmanje dvanaestak europskih zemalja koje su već odobrile uporabu takvih proizvoda za pojedine pacijente.

„Lijekove koji sadrže manje od 0.2 posto tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka marihuane, sada mogu propisati liječnici i mogu se kupiti u ljekarnama“, kazala je novinarima direktorica makedonske Agencije za lijekove Marija Darkovska-Serafimovska.

Spomenuti lijekovi dostupni su pacijentima koji pate od zdravstvenih problema povezanih s rakom, multiplom sklerozom i epilepsijom, navodi francuska agencija. Proizvodi na bazi marihuane su, međutim, dostupni isključivo pod nadzorom liječnika i uz recept.

Prema makedonskom zakonu, upotreba marihuane u druge svrhe i dalje je nezakonita.

Do sada je 13 zemalja članica EU legaliziralo upotrebu lijekova na bazi marihuane, a među njima su i Austrija, Britanija, Francuska, Njemačke, Italija, Nizozemska i Španjolska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije