Mato Arlović: "Ne postoji mogućnost da Hrvatska plati ratnu odštetu"

Radiosarajevo.ba
Mato Arlović: "Ne postoji mogućnost da Hrvatska plati ratnu odštetu"
Ustavni sudac Hrvatske Mato Arlović, autor knjige o Herceg-Bosni iznenađen je presudom haškoj šestorci.

Mato Arlović je za Dnevnik Nove TV izjavio kako ga čudi teza o udruženom zločinačkom pothvatu jer je, kaže, i Međunarodni kazneni sud zauzeo stajalište da takvu tezu ne prihvaća.

"Mnogi izvlače teze da se ta presuda ne može neposredno primjenjivati ne Republiku Hrvatsku glede moguće naknade štete. To je apsolutno tačno jer Republika Hrvatska nije bila direktno optužena. Ipak, to ne znači da presuda nema učinaka i po RH, dostatno je pročitati što o toj presudi misli Tužiteljstvo Haškog tribunala koje već sada traži od RH da poduzmu radnje i pokrenu postupke odgovornosti protiv svih osoba koje su bile involvirane u mogući udruženi zločinački poduhvat. Iznenadilo me da je teza o udruženom zločinačkom poduhvatu, prije svega iz stručnih razloga. Dobro je poznato da je Međunarodni kazneni sud zauzeo stav da udruženi zločinački poduhvat ne primjenjuje i ne prihvaća", kazao je.

Na pitanje postoji li mogućnost da Hrvatska plati ratnu odštetu, odgovorio je:

"Ne u odnosu na direktnu primjenu ove presude, ali to nikako ne znači da se subjekti s ovih prostora, koji bi se eventualno opredijelili da podnesu tužbu za ratnu štetu protiv RH, ne bi obrazloženjem presude služili kao dokazom u postupcima pred drugim međunarodnim sudovima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije