Masovno kršenje mjera na sahrani Amfilohija: Šta kažu ljekari, a šta mitropolija

9
Radiosarajevo.ba
Masovno kršenje mjera na sahrani Amfilohija: Šta kažu ljekari, a šta mitropolija
Foto: RSE / Sahrana Amfilohija

Epidemiologinja iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore Darinka Marković ocjenjuje kako je neminovan značajan porast broja oboljelih od COVID-19 nakon okupljanja hiljada vjernika na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohija proteklog vikenda u Podgorici.

„Svaki masovni skup, bez obzira kojim povodom je organizovan predstavlja izuzetno veliki epidemiološki rizik, a dosadašnje iskustvo nam govori da će nakon ovog posljednjeg događaja doći do velikog porasta broja oboljelih u narednih 15 dana“, kaže Darinka Marković za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo (IZJ) Senad Begić je na konferenciji za novinare u ponedjeljak (2. novembra) upozorio da je pooštravanje mjera jedini način da se stvari stave pod kontrolu, ukoliko narednih dana dođe do eksponencijalnog rasta broja novih infekcija.

Na sahrani u Hramu Hristovog vaskrsenja gdje je bio izložen otvoreni kovčeg s tijelom mitropolita, sveštenici, najveći dio vjernika kao i pojedini političari iz nove vladajuće većine, među kojima i mandatar Zdravko Krivokapić, nisu nosili maske ni poštovali fizičku distancu.

Sveštenici su pričešćivali vjernike istom kašikom a dio prisutnih je u mimohodu ljubio ruku pokojnika. Na sahrani je bilo i nekoliko ljekara među kojima i načelnica Pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore Jelena Borovinić Bojović koja je liječila Amfilohija, a koja nije nosila masku na propisan način.

Uz ocjenu da je epidemiološka situacija alarmantna, direktorka KCCG Danijela Raonić upozorila je na ponašanje onih koji bi morali biti primjer građanima: “Posljednjih dana svi smo bili svjedoci neodgovornog ponašanja velikog broja građana, ali i onih koji treba da daju primjer svojim zvanjem i strukom. Sve to imaće nesagledive posljedice, sa kojima ćemo se suočiti u narednom periodu.”

Prilikom preuzimanja tijela 30. oktobra iz Kliničkog centra na bolničkom odjeljenju bio je prisutan velikih broj sveštenih lica a medicinari su u velikom broju, većina s maskama ali bez adekvatne fizičke distance, prisustvovali ispraćaju mitropolita Amfilohija.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) najoštrije osuđuje drastično kršenje propisanih epidemioloških mjera za zaštitu zdravlja i života građana u protekla tri dana. Kako navode u saopštenju, predstavnici nove parlamentarne većine, sveštenstvo SPC uključujući i dio zdravstvenih radnika svojim ličnim primjerom nepoštovanja propisanih mjera i podsticanjem na masovno prisustvo, pokazali su neshvatljivu neodgovornost prema zdravlju i životima građana.

Prema mjerama NKT-a, okupljanje na otvorenim javnim mjestima ograničeno je na najviše 40 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje maski. Vjerskim zajednicama preporučeno je da obrede vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima. Zabranjena su i primanja saučešća, a sahrane se, prema važećim naredbama, obavljaju isključivo u užem krugu porodice.

U Mitropoliji ne očekuju širenje zaraze

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC su prethodnih dana više puta pozivali građane da poštuju mjere NKT-a, a u tu svrhu su između ostalog vjernicima i građanima koji su došli na sahranu podijelili 5.000 zaštitnih maski. Ipak, činjenica je da ni sveštena lica nijesu nosila maske.

Na pitanje RSE da li bi bilo društveno odgovornije da je Crkva pozvala vjernike da ostanu kući, a da je sahrana organizovana u najužem krugu sveštenstva pa da se naknadno, kada epidemiološka situacija bude povoljnija, organizuju svi crkveni obredi i pozovu vjernici, zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić kazao je za RSE da iz emotivnih razloga, žalosti za upokojenim mitropolitom,“još uvijek nije u stanju da razmišlja o epidemiološkim rizicima”.

Kazao je da u takvoj situaciji “duboke žalosti za prijateljem i duhovnikom nema razuma ni straha od virusa”, dodajući da misli da je to preovladalo i kod ostalih koji su došli da se oproste sa mitropolitom Amfilohijem.

Protojerej Nikola Pejović je za Novu.rs rekao da su svi ubijeđeni da sama mitropolitiva ličnost i sam događaj neće dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, već naprotiv.

“Ovaj događaj i ljubav prema mitropolitu prevazilazi i onaj strah koji je potpuno opravdan i potpuno prirodan – od koronavirusa i od smrti”, rekao je Pejović, komentarišući nepoštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela.

Epidemiološkinja Darinka Marković upozorava da zdravstvenom sistemu prijeti kolaps ukoliko se nastavi neodgovorno ponašanje građana.

“To znači da građani u tom trenutku neće više moći da dobiju medicinsku njegu ako se inficiraju koronom, nećemo moći da im odgovorimo na telefonske pozive jer će broj biti non stop zauzet, doktori neće moći da ih prime na pregled a vozila hitne pomoći neće stići do onih kojima je ta pomoć potrebna. Ako ne promijenimo ovo ponašanje doći ćemo u situaciju da će građani ostati na milost i nemilost ovog virusa”, upozorava doktorka Marković.

Crna Gora i dalje ima visoku stopu inficiranih po glavi stanovnika sa 664 oboljela na 100.000 stanovnika.

I država kriva za kršenje mjera

Iz crnogorskog PEN centra kritikovali su crnogorsku vlast da nije pokazala spremnost, hrabrost i sposobnost da zaštiti zdravlje građana. Traže da, dok još nije kasno, NKT razmotri moguće posljedice trodnevnoga okupljanja više hiljada ljudi na ispraćaju mitropolita Amfilohija i donesu mjere koje će ublažiti posljedice okupljanja.

Od odlazećeg premijera Duška Markovića i ministra prosvjete Damira Šehovića zahtijevaju da zbog epidemiološke situacije zatvore prosvjetne ustanove jer kako su ocijenili u saopštenju za javnost “takva odluka nema alternativu”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije