Masovni ubica može se spasiti doživotne robije u Srbiji: Advokat tumači kolika kazna prijeti Urošu

5
Radiosarajevo.ba
Masovni ubica može se spasiti doživotne robije u Srbiji: Advokat tumači kolika kazna prijeti Urošu
Foto: Instagram / Uroš Blažić

Uroš Blažić (20), koji je počinio masovni zločin kod Mladenovca, kada je u četrvtak, 4. maja, u dva sela ubio osmero mladih, a ranio 14 osoba, može se kazniti sa najviše 20 godina zatvora ili će biti upućen na liječenje u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa.

Ovo objašnjavaju beogradski advokati, koji naglašavaju da je Uroš Blažić još mlađe punoljetno lice, pošto još nije napunio 21 godinu. 

"Sve zavisi od vještačenja, kako bi se najprije utvrdio stepen njegove zrelosti, da li odgovara njegovim godinama. To treba da procijeni komisija vještaka, koji treba da utvrdi njegovo psihičko stanje, da li je on poremećana osoba i da li mu treba izreći mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja, kao i da li je krivično djelo počinio u stanju uračunljivosti ili neuračunljivosti.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Moja pretpostavka je da će vještaci da utvrde da je on ovo djelo uradio u stanju uračunljivosti, koja je vjerovatno bila smanjena do stepena bitnog, ali ne i bitno. To nije neuračunljivost. Ima varijanta da je lice bilo uračunljivo i svjesno onoga što radi i prihvatio je posljedice tog čina šta je uradio", kaže Dragomir Mrdalj.

On je pojasnio i sljedeće varijante...

"Prva varijanta je da vještaci utvrde da je isti bio uračunljiv čime bi dobio 'jaču" kaznu zatvora. Druga varijanta je da bio smanjeno uračunljiv, čime ne bi mogao dobiti maksimalnu kaznu zatvora već ispod maksimalne. I treća varijanta, da je bio neuračunljiv.

Ali, kada se bude izricala kazna, onda može da mu se se primijeni kazna po kojoj bi mu izrečena kazna koja je predviđena za maloljetne učinioce krivičnog djela. To znači da bi dobio do 20 godina zatvora ", ističe Dragomir Mrdalj.

Na fotografiji koja je preplavila društvene mreže zapravo uopšte nije Kosta K.

Na fotografiji koja je preplavila društvene mreže zapravo uopšte nije Kosta K.

Podsjetimo, u jutarnjim satima srijede dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

U Srbiji se dogodila još jedna tragedija dan nakon masakra u Beogradu. U pucnjavi u Mladenovcu Uroš B. je u četvrtak, 4. maja, oko 23 sata ubio osam osoba, a ranio 14.

Više informacija o pucnjavi u Mladenovcu možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije