Masovna tuča na protestima u Srbiji, ima povrijeđenih

4
Radiosarajevo.ba
Masovna tuča na protestima u Srbiji, ima povrijeđenih
Twitter / Masovna tuča na protestima u Srbiji

Neposredno nakon početka subotnjih protesta širom Srbije protiv gradnje rudnika i tvornice litija, u Novom Sadu izbila je tuča grupe mladića i prosvjednika i ima povrijeđenih, javljaju beogradski mediji.

U tuči je sudjelovalo stotinjak ljudi, a mladići koji su izazvali tuču pobjegli su, prenosi agencija.

Prema izjavama svjedoka, mladići koji su izazvali tuču, pojavili su se iz pravca kolone blokadom zaustavljenih vozila, ali se nisu nalazili u toj koloni te su prosvjednike gađali kamenjem.

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Prema informacijama s terena, ima napada i na novinare koji izvještavaju sa protesta.

Hiljade ljudi širom Srbije blokiralo je promet u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji protestirajući protiv projekta eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, želi spriječiti usvajanje zakona o eksproprijacijaciji i referendum o promjeni Ustava, te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije Rio Tinto i pozvao je na dvosatnu blokadu prometnica.

Mediji prenose da na lokacijama u Beogradu, na kojima se okupljaju prosvjednici, nema policije u odorama, kao ni u drugim gradovima.

Organizatori skupova izvijestili su na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i lokalne medije koje policija upozorava na kaznenu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira da se odustane od sudjelovanja u prosvjedima i izvještavanja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazila je bojazan za sigurnost novinara zbog "provođenja pritiska i zastrašivanja", navodeći da su pripadnici MUP-a već tokom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli "po domovima i redakcijama novinara i govorili kako ne bi trebali izvještavati" s protesta. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin proglasili su proteste fašizmom.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da mu "ne pada na pamet" da sluša ulicu i da služi ulici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije