Makedonija: Dvojica zaraženih zastupnika dovedena u parlament da osiguraju kvorum

0
Radiosarajevo.ba
Makedonija: Dvojica zaraženih zastupnika dovedena u parlament da osiguraju kvorum
Foto: Kurier.at / Ilustracija

Vladajuća partija u Sjevernoj Makedoniji, SDSM, u nedjelju je u parlament dovela dvojicu zastupnika koji su pozitivni na koronavirus, kako bi usvojila više zakona za koje opozicija nije željela da osigura kvorum. S obzirom da su bili zaraženi, oni su došli u obučeni u zaštitno odijelo.

Zastupnici koalicije oko SDSM, pozitivni na koronavirus, dovedeni su nakon višednevnog natezanja s opozicionom VMRO DPMNE, koja je pristala da osigura kvorum samo za sjednicu na kojoj su usvojeni antikrizni zakoni za podršku ekonomiji i građanima, ali ne zakone s prethodnih sjednica koji duže vrijeme čekaju da budu izglasani.

Dva zaražena zastupnika su dovedena u zaštitnim odijelima i glasali su iz posebne prostorije u parlamentu, a predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi i šef zastupničke grupe SDSM Jovan Mitreski su rekli da je dovođenje dva zastupnika urađeno po svim anticovid protokolima, piše Fena.

Mitreski je istaknuo da su zastupnici dovedeni da bi bio osiguran kvorum i Sobranje bilo funkcionalno, jer parlamentarna većina neće više da dozvoli ucjene opozicije.

Opozicione VMRO DPMNE i partija Ljevica ocijenile su da su dovođenjem dvojice zastupnika, koji su pozitivni na koronavirus prekršeni zakoni i optužile vlast da su tim potezom ugrozili zdravlje ostalih zastupnika, najavljujući krivične prijave za sve odgovorne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije