Makedonci ne žele novo ime države: Sinoć žestoki protesti u Skopju

Radiosarajevo.ba
Makedonci ne žele novo ime države: Sinoć žestoki protesti u Skopju
PrtScr / Protesti u Skopju
Ispred zgrade Parlamenta Makedonije (Sobranje) u Skopju sinoć su održani masovni protesti građana zbog dogovora vlasti ove zemlje s Grčkom oko novog imena Makedonije.

Podsjećamo, makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Alexis Tsipras objavili su kako su postigli historijski sporazum o novom nazivu bivše jugoslavenske republike čime bi se trebao okončati gotovo 30 godina dug spor službenog Skopja i Atene. Prema tom sporazumu, Makedonija bi u budućnosti nosila ime Republika Sjeverna Makedonija.

No, makedonski predsjednik Đorge Ivanov neće potpisati sporazum o novom imenu te države, a ljutnju su iskazali i građani Skopja koji su protestovali ispred zgrade Parlamenta.

Kako piše portal 24.mk, građani su okupirali bulevar 11. Oktobar, a zgradu Parlamenta štitila je policija. Okupljeni Makedonci skandirali su ime svoje zemlje, a korištena je i pirotehnika. Navodno, objavila je agencija MIA, bačena je i šok bomba.

Jednoj osobi je pozlilo te je zatražila ljekarsku pomoć, na policiju su se bacale flaše, a okupljeni su izrazili i nezadovoljstvo spram novinarskih ekipa.

Predsjedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savjet - Makedonijum Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije