Majke koje protestuju počele štrajk glađu ispred Skupštine Crne Gore

Anadolija
Majke koje protestuju počele štrajk glađu ispred Skupštine Crne Gore
Majke troje i više djece u Crnoj Gori koje protestuju zbog umanjenja naknada, odlučile su danas da radikalizuju višednevne proteste.

One su se odlučile na štrajk glađu.

Tako je više desetina žena na ćebadima leglo ispred Skupštine Crne Gore, čiju zgradu obezbjeđuje veliki broj policajaca.

Odluku o štrajku glađu saopćila je organizatorka protesta, Željka Savković.

“Počinje štrajk glađu. Apelujem na sve majke Crne Gore da ne osjećaju grižu savjesti koje zbog zdravlja ne mogu da se pridruže radikalizaciji”, saopćila je Savković.

Ona smatra da Crna Gora treba da se solidariše s njima.

"Svi penzioneri, studenti, treba da budu ovdje. Gdje su sindikati? Da li sindikalci imaju majke? Gdje su prosvjetni i zdravstveni radnici? Sve ih očekujem ovdje", rekla je ona.

Dodala je da Vlada, umjesto što smanjuje naknade majkama, treba da ograniči sve plate koje su preko hiljadu i po ili dvije hiljade eura.

“Čekamo mi, čekaju oni. Mi čekamo odluku Ustavnog suda, a oni čekaju da više nijednu majku ovdje ne vide. E, to se neće desiti. Svaki građanin i političar treba da nas podrži”, kazala je Savković.

Mnoge od žena sa današnjeg protesta u suzama su dočekale odluku o štrajku glađu. Na današnjem skupu ispred Skupštine pojavilo se oko hiljadu građana. Majke troje i više djece danonoćno ispred Skupštine protestuju od 2. marta.

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina.

Odlukom Vlade naknade su umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura. Oko 21.000 žena korisnice su ovih naknada.

Unija slobodnih sindikata podnijela je inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti pomenutog zakona. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije