! / Majka prvačića koji ne pohađa vjeronauku: Sjedio je okrenut leđima od ostalih

07. 10. 2020. u 18:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Majka prvačića u jednoj osnovnoj školi na jugu Hrvatske tvrdi da su njenog sina, suprotno njenoj i njegovoj volji, zadržavali na časovima vjeronauke. Kako kaže, posjeli su ga na kraju učionice i okrenuli ga leđima od table i ostatka razreda. Identitet dječaka, majke, kao i lokacija škole poznati su redakciji 24sata.hr, ali neće ih otkrivati zbog zaštite maloljetnika.

"Iz škole su nas obavijestili kako zbog nedostatka prostora i situacije s Covidom-19 ne mogu naći nijedno drugo rješenje za mog sina i drugu djecu koja ne žele ići na vjeronauk, osim onog da ostanu u razredu. Rečeno mi je iz škole da će sjediti u stražnjem dijelu učionice okrenut leđima. To je bilo u petak prvog tjedna škole, dan nakon roditeljskog sastanka. Rečeno mu je da sjedne u zadnji red, okrenut zidu, te da bude tiho i ne ometa nastavu. To je bilo potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće. Odbili su promijeniti raspored i staviti vjeronauk na početku ili kraju nastave, što bi vrlo lako riješilo problem. Osim toga, bilo je praznih učionica i dvorana. Da nije, ne bi mu sada našli smještaj",  tvrdi majka dječaka. 

Kako kaže, obratila se i direktoru, ali on joj nije odgovorio. 

"Poslala sam mu mail, u kojeg sam uključila i Ministarstvo prosvjete, ali već sljedećeg dana posjeli su mog sina u zadnji red zajedno s još jednim djetetom. Morali su biti na vjeronauku kao da se radi o uobičajenom satu. Kad je moj sin izrazio neslaganje, rečeno mu je da se mora prilagoditi", priča majka. 

Kako kaže, sin joj je rekao da je u učionici trebao sjediti leđima okrenut tabli, ali je odbio. 

"Okrenuo se i sjedio normalno", kaže majka. 

Naposljetku, obratila se institucijama, a dječak je napokon prošle sedmice premješten u drugu učionicu tokom trajanja vjeronauke, kaže majka. 

Cijelu situaciju komentirao je i direktor škole.

"Jedan od specifičnih ciljeva Školskog kurikuluma škole je poštivanje različitosti, tako da ova situacija o kojoj imate upite je u suprotnosti sa svim našim nastojanjima i oblicima odgojno-obrazovnog rada. Učenik koji je “morao provoditi satove vjeronauka u zadnjoj klupi” bio je nazočan na dva sata vjeronauka (prvi put 14. 09. sa slušalicama na uhu u dogovoru sa majkom i učiteljicom, i drugi put 21.09. 2020.) iako ga ne pohađa, isključivo zbog poštivanja Uputa i preporuka za rad u uvjetima povezanima s COVID 19 gdje je naglašeno da se učenici iz različitih nastavnih odjela ne miješaju kako bi se izbjegle situacije zaraze Corona virusom. O svemu tome roditelji su bili obaviješteni na vrijeme na roditeljskom sastanku održanom 10. 09. 2020., te su se roditelji složili s prijedlozima učiteljice, a majka koja nije nazočila sastanku informirana je usmeno i detaljno. Čim je majka pokazala negodovanje vezano za boravak djeteta u razredu tijekom vjeronauka, osigurano je zbrinjavanje učenika van učionice. Zatečen sam reakcijom majke koja je unatoč brzom rješavanju ove situacije zatražila pomoć institucija i novina iako smo pokazali spremnost za rješavanje iste",  rekao je direktor škole.

S druge strane, majka kaže da navodi direktora nisu dogovoreni s njom. 

"To je laž. Sastala sam se s učiteljicom u prvom tjednu škole i rekla joj da to nije u redu. U nekoliko navrata sam to ponovila. Oni su mi kazali da donesem bojice i slušalice da dječak bude tih, ali nisam mu dala ništa od toga jer to nije moja odgovornost. On ni nema slušalice", tvrdi majka. 

Iz škole su neslužbeno rekli da, prema njihovim saznanjima, dječak nije bio okrenut leđima tabli, već se nalazio u kutnom prostoru gdje se inače djeca tokom cjelodnevnog boravka igraju.

U međuvremenu, o slučaju je obaviješten Ured pravobraniteljice za djecu, koji je 28. septembra o primljenoj pritužbi izvijestio Ministarstvo obrazovanja i Prosvjetnu inspekciju te preporučio da se slučaj ispita.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)