Niš / Majka pretučenog dječaka uputila otvoreno pismo predsjedniku Srbije

18. 12. 2017. u 13:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Majka učenika niške gimnazije “9. maj“ kojeg su nasred časa letvama pretukla dvojica momaka uputila je otvoreno pismo predsjedniku Srbije i ministru policije.

Riječ je o učenicima Trgovinske škole, koji su upali u školu koju ne pohađaju. Direktor Trgovinske škole navodi da su roditelji jednog nakon incidenta ispisali, kao i da je drugi ispisan "još prošle godine".

S obzirom na to, dodaje, škola sada ne može kazniti, a to ostaje nadležnima iz policije i tužilaštva. 

Majka pretučenog dječaka tim povodom uputila je otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru policije Nebojši Stefanoviću. 

Pismo prenosimo u cjelosti: 

"Dragi Aleksandre i Nebojša, 

Ja sam majka sedamnaestogodišnjaka koji je prije par dana pretučen u školi, dok je slušao predavanje iz hemije. Sa detaljima događaja upoznati ste, pričalo se o tome puno ovih dana i ne bih da se na to vraćam. 

Željela bih da Vam kažem nešto o sebi i svom djetetu. 

Imam 48 godina i 22 godine karijere iza sebe. Kada sam bila na početku, nakon završenog fakulteta veliki broj mojih, prijatelja mog supruga je odlazilo iz Srbije tražeći bolji život negdje drugdje. 

Nisam to željela, smatrajući najlakše je okrenuti se i otići i tražiti sreću i lagodniji život u nekim bogatijiim organizovanijim sistemima. 

Željela sam da ostanem ovdje i da se na svoj način izborim da sebi i svojoj porodici omogućim pristojan život u Srbiji, u gradu u kome sam odrastala i među ljudima koje najviše volim. Željela sam da svojim djelima, svojim ponašanjem pomognem i doprinesem da se u Srbiji nešto promijeni i da život bude bolji. 

Kada sam dobila prvo dijete u potpunosti sam bila svjesna svoje uloge u njenom životu i pristupala njenom podizanju i vaspitanju sa puno ljubavi ali i puno odgovornosti. 

Mudri ljudi kažu, oblik određuje sudbinu, a ja sam znala, da ja, kao majka, imam presudan uticaj i najviše mogu doprinijeti da oblikujem dijete u dobrog čovjeka, zdravu ličnost, uspješnog stručnjaka i građanina Srbije. 

I tako sam krenula u roditeljstvo… Sa puno ljubavi, nikada se ne štedeći, učila sam ih lijepom vaspitanju stalno ističući značaj pozitivnih i pravih vrijednosti bitnih za život. 

Uvijek im je ukazivano na značaj ljubavi prema drugima, učeni su da poštuju tuđu ličnost bez obzira na različitost od njih, podsticani su na empatiju, ukazivano im je da nasilje i konflikt nisu način da se riješi problem. 

Svojim primjerom, mislim da je to ipak presudno, smo im pokazivali da samo primjenom takvog modela ponašanja, usvajanjem zdravih navika, vrijednim učenjem i radom, mogu postati i biti dobri i uspješni ljudi. 

Uz puno roditeljske ljubavi, suprug i ja smo stalno bdili nad njima i njihovim postupcima, nadgledali ih i uvijek kada je bilo problema, nestašluka ili lošeg ponašanja, uz puno priče, uticali na njih da koriguju svoje ponašanje. 

I evo ih sada, ona ima 19 godina, uspješan je student na 2. godini fakulteta, on 17, gimnazijalac je i uspješan sportista, juniorski reprezentativac. 

Naravno od nas roditelja uvijek će se čuti da su to najbolja djeca na svijetu, naša su… 

Ali, vi od prvih naših komšija možete čuti da su to djeca koja su lijepo vaspitana, koja se uvijek uredno jave, požele dobar dan, pitaju za zdravlje, ponude svoju pomoć ako vide da je potrebna. 

Od njihovih profesora možete čuti da su to dobra djeca, pozitivna, razumna, da su lideri koji svojim ponašanjem pozitivno utiču na svoje vršnjake. 

Među svojim prijateljima i svom društvu su omiljeni. 

Takvo dijete je pretučeno dok je bilo u školi i sjedilo na času. I to nije prvi put... Treći put je u situaciji da bude napadnut, a da pri tom svojim ponašanjem nije isprovocirao konflikt i napad. 

Jako sam zabrinuta za njegovu bezbjednost i bojim se sljedeći put, ako nešto svi zajedno ne preduzmemo, neće biti palica i letvi, već nešto puno ozbiljnije, od čega neće moći da se tako lako odbrani i da posljedice budu samo lake tjelesne povrede. 

Znam da nisam sama, i da u Srbiji ima još mnogo zabrinutih i uplašenih majki. 

Isto tako znam da u Srbiji ima mnogo roditelja kao što sam ja, koji su potpuno odgovorno pristupili svom roditeljstvu i podigli dobru djecu koja su na pravom putu da budu dobri i uspješni ljudi. 

Ja sam, kao roditelj dala sve od sebe i mislim da sam uradila pravu stvar za moju djecu. To je bio jedan od mojih načina da svoju zemlju učinim boljim i ljepšim mjestom za život, podareći joj dva divna čovjeka. 

Sada ste vi na potezu".

NEMA KOMENTARA