Brisel / Macron poručio: Zemlje Zapadnog Balkana trenutno ne mogu ući u EU

19. 01. 2022. u 14:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zapadni Balkan ima svoje mjesto u EU, ali to ne može funkcionisati ako EU ostane sa sadašnjim pravilima, rekao je Emmanuel Macron.

Predsjednik Francuske ovo je izjavio u Evropskom parlamentu povodom preuzimanja predsjedavanja te zemlje EU.

On je istakao da su Evropa i zapadni Balkan međusobno povezani i istorijom i zajedničkom budućnošću, te da je potrebno da EU ponovo razmisli o odnosima sa zemljama zapadnog Balkana koje znači pružanje jasne i prepoznatljive perspektive za članstvo u EU, pišu Nezavisne.

"To znači pristup projektima s jasnim rokovima. Modernizovali smo proteklih mjeseci metodologiju prisutpanja, ali mi moramo jasno i konkretno reći da u sadašnjem obliku EU ne može funkcionisati sa 31 ili 32 zemlje. To jednostavno nije moguće. Mi imamo zadatak da preispitamo pravila unutar EU da možemo brže da donosimo odluke. To je Evropa u kojoj zapadni Balkan ima svoje mjesto", rekao je Macron.

Francuski predsjednik je dodao kako je to tema koju će njegova zemlja pokrenuti na konferenciji EU sa zemljama zapadnog Balkana, koja je planirana za maj mjesec ove godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)