Tuđman poput oca: Višenacionalne države su se raspale, unitarna BiH nema budućnost

8
Radiosarajevo.ba
Tuđman poput oca: Višenacionalne države su se raspale, unitarna BiH nema budućnost
Facebook / Miroslav Tuđman

Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a i sin bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, komentirao je sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa liderima SDA i HDZ-a BiH - Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

U razgovoru za Direktno.hr, Tuđman je kazao da se "mora razgovarati" budući da je "ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini loš". Rekao je da je u bošnjačkoj politici "već 30 godina prisutna pozicija koja zagovara unitarnu Bosnu i Hercegovinu".

"To je naprosto u suprotnosti s interesima druga dva konstitutivna naroda. Pogotovo s interesima Hrvata koji nemaju svoj entitet, odnosno svoje političko okruženje gdje mogu ravnopravno participirati u vlasti i donošenju odluka", rekao je Tuđman.

Dodao je da Izetbegović "brani poziciju koja je izravno na štetu Hrvata, a koja će posljedično biti i na štetu Bošnjaka".

"Elementarna činjenica je i spoznaja da su se sve višenacionalne države raspale '90-ih, odnosno one koje nisu osigurale demokratski razvoj svojim konstitutivnim narodima i 'prema tome - takva unitarna BiH nema budućnost'", kazao je Miroslav Tuđman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije