Lopovi kradu po plažama, dok se kupači bezbrižno brčkaju

Radiosarajevo.ba
Lopovi kradu po plažama, dok se kupači bezbrižno brčkaju
Turistička sezona donosi i povećan broj kradljivaca svih vrsta.

Slobodna Damacija upozorava na jednu posebnu vrstu - kradljivce koje je teško prepoznati jer se dobro uklapaju među ostale ljude na plaži.

Stvari su im bez nadzora dok se bezbrižno kupaju, mobiteli i laptopi "sunčaju" se bez vlasnika, novčanici vire iz torbe, majica prebačena preko stvari, skupocjene naočale ležerno ostavljene na ručniku... Iako mnogi kupači, posebno stranci, toga nisu ni svjesni, ovakve situacije idealna su prilika za lopopve. 

Kao i u svemu ostalom, i situacija s lopovima i krađama iz godine u godinu se mijenja. Nema više bandi koje iznajmljuju stanove i sedmicama operiraju na jednoj lokaciji. Sada se krađe obavljaju brzinski, a kradljivci se sele na iduću destinaciju. U mjesec dana lopovi tako obiđu cijelu obalu, uzduž i poprijeko. 

Tu je još i činjenica kako nema više ni stereotipa, odnosno kradljivce je gotovo nemoguće na prvi, pa i drugi pogled prepoznati. Sumnjivi tipovi, tetovaže, klošarski izgled, sve je to prošlost. Dapače, profesionalni kradljivci osobe su na koje većina nikada ne bi posumnjala. Iznimno dobro uigrane mlade žene i djevojke, koje izgledaju pristojno i dobro situirano, baš kao i mladići, stariji muškarci, jednostavno pravila nema.

Među njima su i stranci - zabilježene su krađe koje su u Splitu napravile dvije Bugarke ili dva lopova iz Poljske.  

I poluotvoreno prozorsko staklo automobila izravan je poziv lopovu, a u krađama na plažama najviše se otuđuju mobiteli, laptopi i nakit, dok u džepnim krađama najviše nestaju novčanici, bankovne kartice i novac.

Novost nisu ni provale u apartmane, i to samo zbog jednog ostavljenog prozora. Na primjer, prošlog vikenda u Makarskoj su kroz prozor koji su nesmotreni turisti ostavili otvorenim ušli lopovi i nakon što su ukrali novac i dokumente turista preko balkona su se prebacili u susjedni apartman u kojem su boravili vlasnici, te i njih pokrali, dok su spavali.

Stoga, opreza nikad dosta, lopovi na Jadranu najviše vrebaju upravo one koji na odmoru lakovjerno puste mozak na pašu, piše Slobodna Dalmacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije