Regija / Ljubav između Slovenije i Srbije cvate, Hrvatska u tihom ratu s obje zemlje

02. 02. 2018. u 09:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 22

Slovenski predsjednik Borut Pahor razgovarao je u četvrtak u Ljubljani sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić koja je u radnom posjetu Sloveniji, a Pahor je rekao kako je Srbija partner i politički sagovornik Slovenije u regiji, objavio je ured slovenskog predsjednika.

U razgovorima su istaknuti dobri i prijateljski odnosi, te jačanje ekonomske saradnje, a Pahor je rekao da je Srbija za Sloveniju važan ekonomski partner i politički sagovornik na zapadnom Balkanu, navedeno je u saopćenju nakon razgovora.

Kako se dodaje, Brnabić i Pahor su se složili da bez obzira na razlike u regiji između različitih država postoji interes "da se poštuju ugovori i međunarodno pravo i da nema drugog sigurnog oslonca za mir jer sve drugo može voditi u nestabilnost".

U vezi s kandidaturom Srbije za članstvo u EU i njenim pregovorima, Pahor je kazao da će Slovenija i dalje kao i do sada podržavati Srbiju na njenom putu, ali da je zato što je proširanje EU-a trenutno izvan prioriteta potrebno da Srbija kao "iskrena kandidatkinja" napreduje u reformama, kako bi bila spremna za ulazak kad za to dođe vrijeme, piše Hina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA