Litije u Crnoj Gori: Tamjanom i molitvom protiv zakona i koronavirusa

Tanjug
Litije u Crnoj Gori: Tamjanom i molitvom protiv zakona i koronavirusa
FOTO: Facebook / Litije u Crnoj Gori

U više crnogorskih gradova i večeras su, kao i svakog četvrtka i nedjelje već tri mjeseca, održane litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Od danas se učesnici litija, osim protiv režimskog bezakonja, molitvom bore i protiv koronavirusa, piše na stranici Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Molit ćemo se Bogu, iscjelitelju svake bolesti i nemoći, da se mirisom tamjana i molitvom sveštenstva i vjernih odagna ova obostrana pošast od Crne Gore i za ozdravljenje svih oboljelih u svijetu“, kažu u MCP-u.

Plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović obratio se okupljenim Pivljanima i zahvalio im za mir, slogu, međusobno praštanje, odanosti i što, kako je kazao, dostojanstveno pokazuju "glavešinama, predsjedniku i zvaničnicima iz Vlade da ovo neće proći" i da ne daju svetinje.

Kako je kazao, Crkva kao razumna organizacija poslušaće glas ljekarske struke u vezi s novonastalom situacijom s virusom korona, i pratiće šta se dešava, a Episkopski savjet će do nedjelje donijeti odluku da li će litije biti nastavljene.

Hiljade Beranaca i ovog četvrtka učeststvovale su u litiji od hrama Svetog Simeona Mirotočivog do manastira Ðurđevi stupovi, gdje je održan moleban, prenose crnogorski mediji.

Nakon molebana obratio se paroh beranski jerej Miloš: "Ove naše sveštene litije čuvaju ime Božje u Crnoj Gori koje naša bezumna braća pokušavaju bezuspješno da utru. I dalje nabrajaju svoje izgovore i opravdavaju svoje bezumlje često ističući da je država iznad Boga, ne znajući da je gospod Bog iznad svakog vremena i prostora", istakao je otac Miloš.

Dodao je da bi svaki normalni predsjednik, makar ne bio kršten, nakon ovakvih molitvenih okupljanja u najmanju ruku povukao ovakav zakon koji je uspio da izrevoltira polovinu stanovništva u državi.

Iguman manastira Zagrađe, Lazar kazao je ispred crkve Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama da "oni koji su donijeli ovaj nakaradni zakon, protiv koga se mi borimo jer vrlo dobro znamo šta iza toga stoji, vrlo brzo su to prebacili na politički nivo i pokušavaju da nas optuže da se bavimo politikom.

"Mi samo tražimo da ono što je naša zajednička kuća, a to je naša crkva, bude u vlasništvu onih i čija je, kao što je i kuća svakoga od nas. To je toliko jednostavno i prosto da ljudima i na Zapadu i na Istoku nije jasno da li je moguće da je neko donio takav zakon", kazao je iguman manastira Zagrađe, Lazar, govoreći ispred crkve Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, nakon što je završen moleban.

Kako je kazao, upravo po tome što crkvu i narod pokušavaju da optuže da se bave politikom, vidi se njihova "viteška namjera da kada to dovedu do nivoa koji njima odgovara, da narod ponovo uvedu u političke razmirice i svađe".

Zbog toga, kako je kazao iguman manastira Zagrađe, narod treba da zna da "ova molitvena okupljanja neće imati veliki značaj, ukoliko se jedinstvo koje je stečeno na njima, ne primijeni i na svakodnevni život."

Nakon toga, litija je krenula ustaljenom maršrutom, a predvodili su je, pored igumana Lazara, i iguman Pivskog manastira, Jeftimije, i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije