LGBT organizacija: Protest i zabrinutost zbog spota "Vučiću, pederu"

Radiosarajevo.ba
LGBT organizacija: Protest i zabrinutost zbog spota "Vučiću, pederu"
/ printscreen
Aktivisti organizacije 'Da se zna', koja se bavi promocijom prava LGBT osoba, izrazila je danas zabrinutost zbog "upotrebe homofobične retorike u novom spotu predsjedničkog kandidata vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića".

U saopćenju se podsjeća da se promotivni spot Aleksandra Vučića završava navijačkim povicima s tribina "Vučiću, pederu" i ocjenjuje da taj skandiranje ima negativnu konotaciju. 

"Smatramo da je nedopustivo da vladajuća stranka, koja se zalaže za evropske vrijednosti i evropski put Srbije, u svakodnevni politički diskurs uvodi na mala vrata rječnik koji stigmatizuje LGBT populaciju, koja se i dalje nalazi u vrlo nepovoljnom položaju", navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je dodala da se, nakon više homofobičnih ispada predstavnika poslaničke grupe vladajuće stranke koji nisu naišli na adekvatnu reakciju nadležnih institucija, tim spotom još jasnije poručuje da je homofobija prihvatljiv model ponašanja u SNS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije