Lektire u Hrvatskoj: Pokrenuta peticija za povratak Anne Frank

Radiosarajevo.ba
Lektire u Hrvatskoj: Pokrenuta peticija za povratak Anne Frank
FOTO: Facebook / Knjige koje su izbačene iz upotrebe

Velika bura u hrvatskoj javnosti digla se nakon odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja da se iz nastave izbace sljedeće knjige: Mali princ, Ježeva kućica, Dnevnik Anne Frank, Srebrne svirale, Smogovci, Grga Čvarak, Alisa u Zemlji čudesa, Breza, Poštarska bajka, Petar Pan, Pinokio, Pipi Duga Čarapa, Strah u Ulici lipa, Junaci Pavlove ulice, Heidi i brojne druge knjige.

Hrvatska iz lektire izbacila Ježevu kućicu, Malog princa...

Tim povodom organizirana je peticija koju je potpisalo više od 1.500 ljudi a među njima su i ugledna imena u književnosti, prosvjeti, politici, itd., kao što su: Među njima su Ante Tomić, Olja Runjić, Mario Kovač, Bruno Šimleša, pa i Krešo Beljak, Mirando Mrsić, Mirela Holy, Anka Mrak Taritaš...

Peticija je pokrenuta nakon što je u kolumni u zagrebačkom Jutarnjem listu ugledni pisac Miljenko Jergović upozorio na apsurdnost odluke.

Prema mišljenju pisca Zorana Ferića, predsjednika Hrvatskog društva pisaca, riječ je o daleko širem pitanju od kurikuluma hrvatskog jezika i pisanja lektire.

"Ono što se danas događa ne samo kod nas nego i u istočnoeuropskim zemljama, ta nevjerojatna fašizacija, može se spriječiti jedino obrazovanjem i sviješću o problemu, tako da ideja poput one da Auschwitz ili Jasenovac nisu bili logori za likvidacije postane smiješna, a onaj tko je izgovori automatski postane klaun ili možda nešto gore", kaže Ferić, prenosi Jutarnji list.

Historičar i univerzitetski profesor Ivo Goldstein primjećuje da sva kompromisna rješenja, umjesto da vode boljitku, vode još većim problemima.

"Ne vidimo to samo na lektiri nego i na kurikulumu povijesti. Neki će reći - nemojmo se baviti ideologijom i ideološkim pitanjima, neka to rješava struka, no zapravo vidimo da u tim stvarima itekako ima i ideologije i politike koja to mora rješavati, ali na pravi način", ocijenio je Goldstein.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije