Hrvatska iz lektire izbacila Ježevu kućicu, Malog princa...

Radiosarajevo.ba
Hrvatska iz lektire izbacila Ježevu kućicu, Malog princa...
Foto: MESS / Ježeva kuća

Novi popis obavezne lektire za osnovne škole u Hrvatskoj izazvao je brojne kontroverze u ovoj zemlji. Naime, prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, niti jedan savremeni hrvatski i strani književnik nije završio na popisu obavezne lektire, nego samo takozvani klasici, piše Index.hr.

Na svom Facebook profilu, književnica Silvija Šesto podijelila je dio izbačenih naslova, a među njima su Mali princ, Ježeva kućica, Dnevnik Anne Frank, Srebrne svirale, Smogovci, Grga Čvarak, Alisa u Zemlji čudesa, Breza, Poštarska bajka, Petar Pan, Pinokio, Pipi Duga Čarapa, Strah u Ulici lipa, Junaci Pavlove ulice, Heidi i brojni drugi.

"Opet nas je sustiglo pretprošlo stoljeće, a na ozbiljnom smo putu još dalje unatrag", poručili su književnici i dodali da je upitno kako će djeca razvijati ljubav prema čitanju, ako su klasici jedini izbor, gdje su teme, problemi i izričaji od njih udaljeni stotinama godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije