Lavrov: Pregovori s Ukrajinom bi mogli biti održani u Beogradu

3
Radiosarajevo.ba
Lavrov: Pregovori s Ukrajinom bi mogli biti održani u Beogradu
Foto: EPA-EFE / Sergej Lavrov u Antaliji

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da ne može da odgovara na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo vezano za uvođenje sankcija njegovoj zemlji, kao i da Rusija duboko poštuje srbijanski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i prijateljima.

Lavrov je u online intervjuu s četiri srpska medija, među kojima je Tanjug, kazao da su Srbi i Rusi bratski narod koje povezuje i zajednička historija, kao i pobjede u borbi protiv zajedničkih neprijatelja.

"Ne mogu da odgovaram na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo. Mi smo bratski narodi, objedinjuje nas zajednička istorija, zajedničke pobjede protiv zajedničkog neprijatelja i vidimo koliko su ta osjećanja ukorjenjena u duši srpskog naroda i njegovog istorijskog sjećanja", kazao je Lavrov, odgovarajući na pitanje Novosti.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Ističe da "Rusija ništa ne nameće silom i dodaje da Zapad to čini putem ekonomskih i drugih ucjena".

"To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju da zavrću ruke. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio više puta o toj temi kada je rekao da Srbija ima svoje interese. Duboko poštujemo srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i svojim istorijskim prijateljima", kazao je Lavrov.

On je rekao da bi pregovori sa Ukrajinom mogli da budu održani i u Beogradu, kao i da su pored Istanbula, gde je već dogovoren sastanak, spremni da razmotre i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd, piše Blic.

Lavrov je tako odgovorio u intervjuu za medije na pitanje šta misli da li bi Beograd bio savršeno mjesto za pregovore za okonačanje ovog rata.

"Beograd sa svojm statusom, kao grad i tačka gledišta u potpunosti odgovara za bilo kakve pregovore i na svim nivoima", rekao je Lavrov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije