Kurti: Kosovo pregovara sa SAD, prihvatit ćemo izbjeglice iz Afganistana

2
Radiosarajevo.ba
Kurti: Kosovo pregovara sa SAD, prihvatit ćemo izbjeglice iz Afganistana
Foto: EPA-EFE / Dijete izbjeglica u Kabulu u januaru ove godine

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio danas, 17. avgusta, da su u toku razgovori sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) oko prihvata i smještaja afganistanskih civila, te napomenuo da to nije samo humanitarno, već i pitanje sigurnosti i savezništva sa SAD.

Vlada Kosova se, rekao je Kurti, već mjesec dana bavi pitanjem prihvata Afganistanaca i dodao da su formirane i radne grupe.

"Kosovo ima SAD za svog glavnog saveznika i nezamjenjivog strateškog partnera. Pitanje smještaja izbjeglica iz Afganistana, pored aspekta humanitarne solidarnosti s naše strane, ima i dimenziju savezništva i partnerstva sa SAD", rekao je Kurti novinarima u Prištini, piše RSE.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Izjava premijera Kosova dolazi dan nakon što je Vlada Kosova odobrila zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova za privremenu zaštitu osoba koje se nalaze u opasnosti od unutrašnjeg sukoba u Afganistanu i koji su zatražili migracionu vizu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Plan SAD-a

SAD su ranije od Kosova i Albanije zatražile da prihvate neke od afganistanskih civila koji su sarađivali s međunarodnim snagama. Još se ne zna koliko Avganistanaca će boraviti na Kosovu dok ne dobiju američke vize.

Ranije je SAD na Kosovu za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila da američka vlada vodi razgovore s vladom Kosova o tome kako i na koji način Kosovo može da pomogne partnerima iz SAD po pitanju afganistanskih civila.

Mnogi Afganistanci, koji su sarađivali s međunarodnim snagama strahuju od odmazde talibanskih militanata, a američki State department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Afganistanaca da se kao izbjeglice presele u SAD.

Međutim, oni prvo moraju biti smješteni u neku od trećih zemalja, gdje će boraviti od 12 do 14 mjeseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije