Kurti i Osmani još jednom optužili Srbiju za genocid: "Nećemo zaboraviti"

4
Radiosarajevo.ba
Kurti i Osmani još jednom optužili Srbiju za genocid: "Nećemo zaboraviti"
Foto: EPA / Još jednom su ponovili svoj stav

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer ove zemlje Aljbin Kurti, obratili su se danas tamošnjoj javnosti i još jednom su ponovili svoj stav u vezi Srbije.

"Pred nama je sigurna i bolja budućnost, ali prošlost ne zaboravljamo", poručili su danas. Optužili su Srbiju da je počinila genocid na Kosovu 1999. godine, te najavili da će da traže pravdu za sve žrtve.

Na Kosovu Albanci i kosovske vlasti danas obilježavaju "dan oslobođenja" – ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999., nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Ovog jutra najviši kosovski zvaničnici – kosovska predsjednica i premijer, odali su počast Ibrahimu Rugovi i aktivisti Ademu Demaćiju, a potom posjetili i kompleks posvećen Ademu Jašariju u Prekazu, piše Kossev.

Vjosa Osmani kazala je da je bivši predsjednik Kosova, Ibrahim Rugova "arhitekta nezavisnosti" i neko ko je "izgradio mostove prijateljstva koji i danas služe Kosovu".

Naznačila je da su na današnji dan, nakon povlačenja srpskih snaga, NATO trupe ušle na Kosovo i vratili se civili koji su ga napustili uslijed, kako navodi Osmani, "masovne deportacije i etničkog čišćenja".

"Ovaj dan simbolizuje mnogo toga za sve naše građane, sav narod Kosova koji je decenijama bio ugnjetavan od strane genocidnog režima Miloševića", ocijenila je Osmani.

Kurti je kazao da se danas Kosovo sjeća onih koji su "doprinjeli oslobođenju, miru i slobodi", te ujedno, kao i Osmani, optužio Srbiju za genocid.

"Ibrahim Rugova je dao veliki doprinos Kosovu i internacionalizaciji albanskog i kosovskog pitanja, a tokom divlje okupacije od strane Miloševićevog aparthejda, koja je kulminirala genocidom nad našim narodom", poručio je Kurti.

Naznačio je da kosovske institucije "ne zaboravljaju prošlost", kao i da su posvećene "pravdi za žrtve, štete i patnje naroda Kosova".

"Mi, kao institucije Republike Kosovo, prošlost sigurno nikada nećemo zaboraviti, insistiraćemo i radićemo na pravdi za sve žrtve, za svu štetu, patnje koje su nam nanijeli i na ovaj način zajedno sa narodom Kosova… pred nama je sigurna i mnogo bolja budućnost", naglasio je Kurti, prenosi N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije