Kurban-bajram u Novom Pazaru: 'Vjernici moraju biti ujedinjeni'

1
Anadolija
Kurban-bajram u Novom Pazaru: 'Vjernici moraju biti ujedinjeni'
Foto: AA / Bajram-namaz u Novom Pazaru

Obilježavanje blagdana Kurban bajrama u većini džamija na području regije Sandžak u Republici Srbiji počelo je nakon sabah-namaza uz učenje ajeta iz Kur'ana, ilahija i kasida i kratke nasihate.

Centralna bajramska svečanost Mešihata Islamske zajednice Sandžaka (IZS) održana je u novopazarskoj "Hadži Hurem" (Bor) džamiji. Velikom broju vjernika prije klanjanja bajram-namaza obratio se zamenik muftije sandžačkog, Muhamed ef. Demirović.

On je vjernicima osim o važnosti kurbana, prinošenja žrtve, u kratkom obraćanju govorio i o neophodnosti podnošenja žrtve na ovom svijetu svakog pojedinca, radi ahireta. Kazao je da svaki insan mora preispitati svoje misli i djela, te da se radi zadovoljstva Stvoritelja mora podnijeti žrtva i odricanje od prolaznih zadovoljstava na ovom svijetu.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Demirović je vjernike pozvao na jedinstvo. Istakao je da je najveća odgovornost, za stanje ovo sada i ono koje predstoji muslimanama u regiji Sandžak, na imamima i vjerskim velikodostojnicima i da oni moraju radi Allaha i vjernika prevazići sve sukobe, interese i prepreke kako bi se napokon u Sandžaku postiglo jedinstvo među vjernicima i institucijama.

Bajramsku hutbu je održao i bajram namaz predvodio muftija sandžački Senad ef. Halitović. On je vjernicima sa mindera Bor džamije govorio o važnosti klanja kurbana, kazao je da će vuna i rogovi kurbana biti na tasu dobrih djela na ahiretu. Uputio je dovu da muslimani u Srbiji svaki naredni blagdan dočekuju ujedinjeni, da bajramuju jedni sa drugima a ne jedni pored drugih. ​​​​​​​

Bajram namaz u Bor džamiji klanjali su i generalni konzul Turske, Basar Basol i njegovi saradnici. To diplomatsko-konzularno predstavništvo pripremilo je za vjernike posluženje ispred Bor džamije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije