Kuntić: Sukobi u Kataloniji mogli bi dalje eskalirati

Radiosarajevo.ba
Kuntić: Sukobi u Kataloniji mogli bi dalje eskalirati
Stručnjak za međunarodne odnose Darijo Kuntić tvrdi da bi sukobi u Kataloniji mogli dalje eskalirati.

"Prema španskom Ustavu, referendum nije legalan, s obzirom na to da je Ustav definira kao unitarnu, nedjeljivu, jedinstvenu državu. Međutim, znači li taj Ustav da se smije zanemariti želja za boljom budućnosti i neovisnosti, toliko velikog broja građana, to je složenije pitanje. Što se tiče reakcije Madrida, može se očekivati da ako Katalonija stvarno proglasi neovisnost, da se može ići na aktivaciju članka 155. Ustava, što je već najavio španjolski ministar pravosuđa. On glasi tako da bi moglo doći do suspenzije autonomije, do svrgavanja predsjednika, a to bi moglo dovesti do daljnje eskalacije sukoba", kazao je Kuntić u dnevniku Nove TV.

Na upit da li je to početak kraja španske monarhije kakvu danas poznajemo, odgovorio je odrično.

"Čak i kada bi se Katalonija otcijepila, Španija bi mogla preživjeti, samo možda okrnjenim teritorijem. Međutim, to sigurno ne bi bio kraj Španije. Njena budućnost će ovisiti, što se tiče Katalonije, kako će se razvijati ovaj proces, vezan uz referendum. Hoće li možda doći do esklacije sukoba, ako dođe stvarno do aktivacije članka 155., kakva će biti reakcija katalonskih građana, hoće li možda doći do animoziteta koji će aktivirati nacionalizam, koji će aktivirati neke možda čak i nasilne krugove i bi li se možda čak moglo dogoditi da se aktivira nasilje po uzoru na baskijski terorizam, to je krajnji scenarij nasilja. Međutim, u ovakvoj situaciji ne treba ništa isključiti", tvrdi Kuntić.

On ističe da situacija sigurno nije bezazlena.

"Vidjeli smo da je nasilja na ulicama bilo, da ga može biti i dalje ako dođe do nekih masovnih prosvjeda. Policija može ponovno reagirati nepromišljeno. Ponovno može doći do sukoba tako da se našim učenicima može savjetovati da se ne zadržavaju u mjestima i zonama gdje se odvijaju takvi procesi", navodi ovaj stručnjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije