Kritične poplave i u dijelovima Hrvatske: Meteorolozi upozorili, stiže veliki vodni val iz Slovenije

1
Radiosarajevo.ba
Kritične poplave i u dijelovima Hrvatske: Meteorolozi upozorili, stiže veliki vodni val iz Slovenije
Foto: Facebook / Poplava u Hrvatskoj / Gračac

Zbog obilnih kiša posljednjih dana, u nekim dijelovima Hrvatske traju žestoke borbe s poplavama. U ponedjeljak 15. maja, najteže je bilo na području Zadarske županije.

Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu je u ponedjeljak ujutro dosegnuo historijska 302 centimetra, što je čak 39 cm iznad dosad najvišeg vodostaja Zrmanje izmjerenog u tom gradu, piše Index.hr.

Voda se izlila na ulice, probila se i u historijsku jezgru. Situacija je teška i u Gračacu.

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

"Situacija u Gračacu je ozbiljna s obzirom na izlijevanje rijeke Otuče i podzemne vode te je potrebno naći sveobuhvatno infrastrukturno rješenje kako bi se pomoglo ljudima", rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović u tom poplavljenom gradiću.

Vatrogasni zapovjednik Mate Rudić kaže da se vodostaj Zrmanje smanjuje, te se sada provodi ispumpavanje vode iz centra grada i objekata

"Najavljuju novu kišu. Ja se nadam da nove oborine neće toliko drastično podići nivo Zrmanje, ali naravno, činimo sve da spriječimo daljnje prodiranje vode", rekao je Rudić.

BOŽINOVIĆ POSJETIO POPLAVLJENA DOMAĆINSTVA U GRAČACU ➡️ Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Gračacu je održao...

Posted by Zadarska županija on Tuesday, May 16, 2023

Meteorolozi i Hrvatske vode za danas najavljuju da će situacija biti još teža - stiže još puno kiše, a rast će i vodostaji skoro svih rijeka u Hrvatskoj.

Prognoze Hrvatskih voda ukazuju na mogućnost pojave velikih vodnih valova rijeka Save, Kupe i Une u narednim danima. Očekuju se vrlo visoki vodostaji rijeke Kupe na karlovačkom, petrinjskom i sisačkom području te osobito rijeke Une na kostajničkom području. Maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuju se tijekom srijede na razini sličnoj kao u decembru 2022. godine.

Poplavljeni objekti u Bosanskom Novom, vodostaji Une i Sane rastu

Poplavljeni objekti u Bosanskom Novom, vodostaji Une i Sane rastu

Iz pravca Republike Slovenije također se sutra očekuje i formiranje velikog vodnog vala rijeke Save na razini 1.800-2.000 m3/s.

Iz tog razloga upućen je i zahtjev za osiguranjem dodatnih snaga i sudjelovanjem pripadnika Hrvatske vojske na provedbi mjera obrane od poplava u narednim danima, a radovi na terenu uz pomoć Hrvatske vojske već se izvode od jučer u 12.00 sati.

Podsjetimo, u dijelovima Bosne i Hercegovine je takođ došlo do izlijevanja rijeka i novih poplava, a više o tome čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije