Srbija: Velji Nevolji produžen pritvor

5
Radiosarajevo.ba
Srbija: Velji Nevolji produžen pritvor
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja

Pravosuđe u Srbiji odlučilo je da će članovi kriminalne grupe Veljka Belivuka u zatvoru provesti još najmanje 30 dana jer im je produžen pritvor, pišu srbijanski mediji.

Odluka Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu je, kako prenosi Blic.rs, došla nakon što je prilikom podizanja optužnice prema optuženima Veljku Belivuku i drugima, dežurno krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu – Posebno odjeljenje za organizovani kriminal 30.07.2021. godine po službenoj dužnosti u smislu odredbe člana 216 stav 3 Zakona o krivičnom postupku  (ZKP) Republike Srbije ispitalo da li i dalje postoje razlozi za pritvor prema optuženima.

Navedeno je da je prema V.B, M.M, M.B, M.B, S.L, N.J, N.Đ, D.T, V.D, N.S, A.V, N.L, M.T, F.I, Ž.K, V.G, S.S, B.K, N.S, V.G, M.A, A.Š, M.S, M.L.S, A.D, A.Š. i A.S. doneseno rješenje kojim je prema optuženim produžio pritvor do trideset dana.

U odluci se navode da je ova mjera srbijanskog pravosuđa došla zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega, mogućnosti ometanja rada pravosuđa uticanjem na svjedoke ali i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo i jer je za krivična djela koja im se stavljaju na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posljedica krivičnog djela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Protiv navedenog rješenja optuženi i njihovi branioci imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, Posebnom odjeljenju, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravaka istog.

Optužnicom je okrivljenima V.B, M.M, M.B, M.B, S.L, N.J, N.Đ, D.T, V.D, N.S, A.V, N.L, M.T, F.I, Ž.K, V.G, S.S, B.K, N.S, V.G, M.A, A.Š, M.S, M.L.S, A.D, A.Š, A.S, B.H, V.Đ i V.D. stavljeno na teret da su izvršili više krivičnih djela teško ubistvo, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivično djelo otmica, silovanje, navode mediji u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije