Krenuo 'svesrpski sabor': Okupljanje počelo molebanom u hramu Svetog Save

16
Radiosarajevo.ba
Krenuo 'svesrpski sabor': Okupljanje počelo molebanom u hramu Svetog Save
Foto: Srna / Moleban u hramu Svetog Save

'Svesrpski sabor' - ali bez svih Srba - počeo je danas, 8. juna, u Beogradu molebanom za bosanskohercegovački entitet RS i Srbiju koji služi patrijarh srpski Porfirije u hramu Svetog Save na Vračaru.

"Nema boljeg mjesta za sabiranje i saborovanje i za početak svakog dobrog i blagoslovenog djela osim doma Božijeg", rekao je Porfirije na 'svesrpskom saboru', na kojem nema svih Srba - kako smo već pisali.

Tamo su predsjednici entiteta RS Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, tu su i predsjednici skupština RS-a i Srbije Nenad Stevandić i Ana Brnabić, premijeri Radovan Višković i Miloš Vučević... ponavljamo, kako to opisuje književnik Dragan Bursać, "nije ovo nikakav svesrpski sabor, već okupljanje Vučićevih, Dodikovih i Porfirijevih kmetova".

Zemljotres u Mostaru: "Kao neka grmljavina"

Zemljotres u Mostaru: "Kao neka grmljavina"

Patrijarh je rekao da su došli da se mole "za jedinstvo duhovno, sabornost i za mir", pa da je drugo ime za Crkvu sabor, "a sabrani u crkvi smo jedno sa Bogom, a onda smo svi jedno među sobom". Za njega je "sabiranje u prirodi pravoslavnog naroda"...

Pričao je o precima, o gradnji hramova, gdje su se "sabirali i krstili sa tri prsta": "Sabiramo se u jedno da bismo darove od Boga upotrijebili u slavu Božiju. Ne sabiramo se protiv bilo koga nego se sabiramo za dobro, najprije svih, a onda i svih oko nas. Samo onda kada Srbi znaju ko su, kada čuvaju i njeguju pravoslavni način života, vrijednosti, slijede Kosovski zavjet, dobro znaju ko su i zato su sposobni da razumiju jedni druge, ali i one drugačije, da ih poštujući prihvataju onakvim kakvi jesu, da u miru žive među sobom i sa drugima. Molim vas sve, koji ste ovdje, ali i koji nas čuju, budimo jedinstveni i složni, gradimo mir sa svima. Crkva ne pravi razliku među svojom decom."

Nakon molebana, u Palati Srbija slijedi sastanak Dodika, Vučića i Porfirija, zatim ide zajednička sjednica vlada Srbije i RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije