U Beogradu danas 'svesrpski sabor', ali bez svih Srba: Evo šta su planirali Vučić, Porfirije i Dodik

12
Radiosarajevo.ba
U Beogradu danas 'svesrpski sabor', ali bez svih Srba: Evo šta su planirali Vučić, Porfirije i Dodik
Foto: Instagram / Vučić, Porfirije i Dodik

Prvi tzv. svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i RS" bit će održan danas, 8. juna, u Beogradu.

Na Saboru će učestvovati predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, njima bliski političari, velikodostojnici SPC - ukratko, samo klika bliska ovoj dvojici - pa je ugledni književnik i naš kolumnista Dragan Bursać sve nazvao okupljanjem Vučićevih, Dodikovih i Porifirijevih kmetova.

O tome kakvi su Srbi pozvani na Sabor, a koji nisu, sjajno su analizirali naši političari Dragan Mioković i Igor Stojanović. Njihovu poruku čitajte OVDJE.

Potop u Beogradu: Žena htjela dići šaht pa se zamalo utopila - 'Trči, brate, davi se'

Potop u Beogradu: Žena htjela dići šaht pa se zamalo utopila - 'Trči, brate, davi se'

Sve počinje u 9.30 znakovito u Hramu Svetog Save gdje će služiti - pazite sad - moleban za Srbiju i RS. Potom u 11 sati, u Palati Srbije, počinje sastanak Dodika i Vučića, u pratnji članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, predsjednika parlamenata i premijera Srbije i RS-a, kao i patrijarha srpskog Porfirija...

U 12 slijedi zajednička sjednica vlada Srbije i RS-a, i to uz prisustvo crkvenih velikodostojnika. Uslijedit će potpisivanje dokumenata, a zatim će se u 13.10 časova medijima obratiti Dodik i Vučić.

Ranije su izjavili kako će na tom saboru donijeti važne "odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine". Vlada Srbije i Vlada RS-a pripremit će navodno i deklaraciju koje će u istom tekstu podnijeti na usvajanje Narodnim skupštinama Srbije i RS-a. 

Bursać: Nije to "Svesrpski sabor", nego okupljanje Vučićevih i Dodikovih kmetova!

Bursać: Nije to "Svesrpski sabor", nego okupljanje Vučićevih i Dodikovih kmetova!

U toku dana obilazit će Dodik i Vučić veterane, Narodni muzej, a pripremaju i "kulturni događaj", i na kraju i vatromet.

Ono što javno znamo jeste da je Dodik otvoreno rekao da će prihvatiti da dan RS-a bude 15. februar, kada i Dan Srbije - podsjetimo, tzv. dan RS-a obilježava se 9. januara, što je proglašeno neustavnim, pa ovu najavu mnogi vide kao još jedan Dodikov poraz. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije