Dodik će na Saboru u Beogradu predložiti novi datum obilježavanja tzv. dana RS

13
Radiosarajevo.ba
Dodik će na Saboru u Beogradu predložiti novi datum obilježavanja tzv. dana RS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Rs, izjavio je danas, 7. juna, u Rusiji kako će predložiti novi datum obilježavanja takozvanog dana Rs.

Prijedlog će navodno uputiti na tzv. "svesrpskom saboru", koji se u subotu 8. juna održava u Beogradu, i za kojeg je ugledni književnik i naš kolumnista Dragan Bursać napisao kako se radi o okupljanju Vučićevih, Porfirijevih i Dodikovih kmetova!

Podsjetimo, ovaj entitet već godinama slavi 9. januar kao dan Rs-a iako je Ustavni sud BiH utvrdio da je to neustavno te da krši prava i osjećaje drugih naroda. Zbog proslava ovog datuma, Amerikanci i Europljani izrekli su već i više sankcija.

Danas i sutra izmjena režima saobraćaja u ovoj ulici zbog koncerta Nermina Puškara

Danas i sutra izmjena režima saobraćaja u ovoj ulici zbog koncerta Nermina Puškara

"Neka, da javno to kažem. Mislimo da je dugoročno za srpski narod i njegovu egzistenciju i povezanost veoma važno da Rs prihvati - a mi smo to prihvatili - da 15. februar, Sretenje, bude dan Rs-a jednako kao što je i Dan Srbije", izjavio je.

Kazao je kako će 9. januar ostati kao dan nastanka Rs-a, "koji ćemo integralno obilježavati".

"Ovako će se znati da smo srpski narod, da ne postoje bosanski Srbi, već srpski narod, kojeg okuplja zajednička historija", trabunjao je Dodik, prisjećajući se dijelova historije...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije