Kosovski muftija: Prestanimo sa ubistvima i osvetama, pružimo ruke pomirenja

Anadolija
Kosovski muftija: Prestanimo sa ubistvima i osvetama, pružimo ruke pomirenja
Radiosarajevo.ba / Bajram-namaz u Sarajevu

U punoj Sultan Mehmet Fatihovoj džamiji u Prištini, održana je centralna manifestacija za teritoriju Kosova posvećena Kurban-bajramu.

Nakon klanjanja bajram-namaza bajramsku hutbu je održao kosovski muftija Naim ef. Ternava, koji je istakao da se islam angažuje za univerzalna prava čoveka, a da je Kurban-bajram škola sam po sebi. Muftija je kazao da je Kurban-bajram praznik nakon obavljenog hadža, posete Kabi i drugim svetim mestima i klanja kurbana.

“To je praznik koji potvrđuje božansko pravo na život. Nikome ne pripada da nepravedno proliva krv drugog”, kazao je muftija.

On je naglasio da su svakom čoveku sveti njegova krv, imovina i dostojanstvo, te da je zabranjeno davanje para na fajdu i uzimanje kamate. Kosovski muftija je poručio i da je na ovaj praznik potvrđeno, s posebnim naglaskom i pravo žene, pravo koje nastavlja da se zloupotrebljava, iako islam garantuje pravo žene da dostojanstveno živi, a ne da se zlostavlja.

“Sa žaljenjem moram reći da se pravo žene i dalje krši u našoj zemlji na različite načine, lišavajući je slobode koju joj je darovao Allah. I dalje su žene lišene svog dela nasledstva očeve imovine koju Kur'an već 1400 godina garantuje. Kurban-bajram treba da nam posluži kao dodatni motiv da se oživi to pravo žena”, naglasio je Ternava.

On je istakao da "među nama još uvek ima bratoubistava, samoubistva, a krađa i zloupotreba imovine su prisutni više nego ikada ranije", te da je kršenje ljudskog dostojanstva zabrinjavajuće.

U tom konktekstu pozvao je da se od danas prestane sa ubistvima i osvetama, da se oprašta i pružaju ruke pomirenja.

Kosovski muftija je na kraju u ime Islamske zajednice Kosova, svih njenih institucija i u njegovo lično ime čestitao svim vernicima Kurban-bajram uz apel da se inati ostave po strani i da se neguje zajedništvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije