Reis: Podijelite radost Bajrama, neka svi u milosti Božjoj nađu utočište

Radiosarajevo.ba
Reis: Podijelite radost Bajrama, neka svi u milosti Božjoj nađu utočište
Radiosarajevo.ba / Bajram-namaz u Sarajevu
Muslimani širom svijeta danas su počeli obilježavanje Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika, kada vjernici prinose i žrtvu - kurban.

Bajram-namaz je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je održana centralna svečanost, imamio i bajramsku hutbu održao reisul-ulema Husein ef. Kavazović

"Danas je Kurban-bajram. Milioni vjernika iz cijelog svijeta uputili su se u Mekui da se podsjete na zajedničku sudbinu roda Ademova. Svi smo mi, bez obzira na razlike, djeca Allaha. Svi smo mi djeca jednog oca, jedne majke", kazao je reis, te nastavio:

Dva su puta među nama

"Moj me gospodar uputio na pravi put. Samo će neznalice okrenuti lice od vjere Ibrahimove, a mi smo njega na ovom svijetu odabrali i na onom će biti među dobrima. Braćo i sestre, Ibrahimova vjera milionima ljudi i danas pruža samopouzdanje da možemo promijeniti svijet, čak i kada za to nemamo snage. Braćo i sestre, gledajući na svijet iz naše perspektive, jasno nam je da povjereni amanet vjere i unutrašnju slobodu moramo čuvati. Živimo vrijeme u kojem se laž pokušava nametnuti kao istina, a za zločinca razumijevanje. Zlo neće samo ustuknuti, niti će laž sama od sebe iščeznuti. Ne prebacujemo teret na druge, naprotiv. Dva su puta među nama. Jedan je put svjetla, drugi je put gorčine. Ljudima naše zemlje potreban je Ibrahimov primjer, treba nam vjera u zajedništvu i odgovornost naspram naše zajedničke sudbine, da budemo jedni drugima polog i zalog o kojem emo brinuti. Svjesni smo da toga neće biti ako budemo na krivom putu." 

Prestanimo veličati lažna božanstva i lažne kumire, dodao je on.

"Vjera nas uči da svako ljudsko djelo, ako će biti primljeno kod Boga, mora biti čisto kao suza", govorio je reis, s posebnim isticanjem grješnosti lažne pobožnosti

"Umjesto nekoliko snažnih i zdravih političkih projekata, feudalizacija političkog prostora sve će više uzeti maha. Ipak, snaga našeg čovjeka uvijek se pokazala u ljubavi prema našoj zemlji. Apelujem na muslimane i druge da čuvaju ove vrijednosti iz kojih smo i do sada crpili našu snagu. Nije vrijeme da podcijenimo opasnosti koje su pred nama, ali ni da nasjedamo na provokacije. Moramo pokazati odlučnost u borbi za istinu, za prava svih, žena i muškaraca, da žive u svom ljudskom dostojanstvu bez obzira na stvarne ili vještačke razlike među nama", rekao je reis Kavazović.

Naša je vjerska obaveza ljudima činiti dobro i pozivati ih da to i sami učine, kazao je reis, a pozvao je građane i da izađu na izbore.

"Izbjegavajte svaki vid populizma, fanatizma i olakih obećanja. Zemlju moraju voditi oni koji imaju znanje, osjećaj za ljude i osjećaj za zemlju i domovinu. Snaga je u ljudima koji se moraju pokrenuti da vode ovu zemlju. Siguran sam da će, braćo i sestre, znati prepoznati one koji se zalažu za slobodu, snagu i jedinstvo našeg naroda, od nametljivaca. Živimo našu vjeru na dobrobit svih ljudi, podijelite radost bajrama s drugima, neka u milost Božjoj nađemo utočište", zaključio je reis, čestitavši bajram.

Posebnu čestitku uputio je muslimanima u regiji, te dijaspori.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen dvojice Ademovih a.s. sinova i na Ibrahimovu odanost Bogu. Za kurban se obično žrtvuje ovan, krupna stoka, a kurbansko meso se dijeli siromašnima, prijateljima, komšijama, onima kojima je to najviše potrebno. Hadži-bajram je vrijeme kada nekoliko miliona muslimana boravi u Mekki i Medini kako bi obavili peti stub islama - hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Šta je Hadži bajram

Hadž podrazumijeva: hodočastiti Meku i Medinu, boraviti na Arefatu, (mjestu sa kojeg je Božiji poslanik Muhammed.a.s. održao posljednju hutbu, propovjed, prije 14 stoljeća), zatim izvršiti obilazak K'abe, ubrzano hodati i trčati između Safe i Merve, te obaviti ostale hadžske obrede.

Stoga, dvije su radosti ovog blagdana. Prva radost je žrtvovanje kurbana, a ovim djelima muslimani i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe, te ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima. Druga je radost obavljeni hadž, čime se hadžije, koji su Allahovi gosti, približavaju Allahu i iskazuju mu pokornost i zahvalnost, nadajući se Njegovoj nagradi i oprostu.

U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, na Balkanu uopće te u svijetu u gotovo svim džamijama bit će klanjan Bajram-namaz. Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, familiji.

Kurban-bajram traje četiri dana, a to je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije. Nakon bajramskog doručka, poslije klanjanja bajrama-namaza u Kancelariji reisu-l-uleme bit će upriličeno bajramsko čestitanje.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba svima koji slave želi Bajram šerif mubarek olsun!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije