Kosovo: Nove jednostrane akcije negativno će utjecati na odnose Kosova sa zemljama Kvinte i EU-a

1
AA
Kosovo: Nove jednostrane akcije negativno će utjecati na odnose Kosova sa zemljama Kvinte i EU-a
FOTO: AA / Policija / Ilustracija

Ambasade zemalja Kvinte na Kosovu ponovo su upozorile kosovske vlasti da će nove jednostrane akcije utjecati na odnos sa grupom Kvinta i EU-om.

U saopštenju Ambasada Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije na Kosovu, ponavlja se njihova izjava od 26. maja u kojoj je osuđena odluka Kosova da nasilno pristupi opštinskim zgradama na sjeveru Kosova, uprkos ponovljenim pozivima na uzdržanost.

"U tom kontekstu, Kvinta i EU očekuju da vlasti Kosova neće preduzeti nikakve nove mjere za prinudni pristup opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Izabrani gradonačelnici također treba da pokažu uzdržanost i da preduzmu hitne mjere da pokažu svoju posvećenost i odgovornost da predstavljaju i služe svim članovima svojih zajednica", piše u saopštenju.

Reakcija UN-a na sramotan čin ambasadora Izraela: Nećemo se spustiti na ovaj nivo

Reakcija UN-a na sramotan čin ambasadora Izraela: Nećemo se spustiti na ovaj nivo

Ambasade Kvinte, istovremeno, snažno upozoravaju sve strane na druge prijetnje ili radnje koje bi mogle uticati na bezbijedno i bezbijedno okruženje, uključujući slobodu kretanja, i koje bi mogle da podstaknu tenzije ili promovišu sukob.

"Posebno smo zabrinuti za bezbijednost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika EULEX-a i KFOR-a. Nove jednostrane akcije negativno će utjecati na odnose sa zemljama Kvinte i EU", navodi se.

Zemlje Kvinte i EU naglašavaju da je Dijalog uz posredovanje EU-a put ka normalizaciji odnosa i pristupanju EU-u.

Razmještanje vojske na granici Srbije sa Kosovom, Vučić tvrdi: 'Reakcija KFOR-a je blaga...'

Razmještanje vojske na granici Srbije sa Kosovom, Vučić tvrdi: 'Reakcija KFOR-a je blaga...'

Podsećaju strane da zajednički rade na narednim koracima za implementaciju sporazuma između Kosova i Srbije iz februara i marta ove godine i da konstruktivno i iskreno učestvuju u predstojećim sastancima dijaloga.

Specijalne jedinice Policije Kosova u petak su ušle u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, na sjeveru Kosova, kako bi omogućile novoizabranim gradonačelnicima, koji su 25. maja položili zakletve u albanskim selima, da uđu u opštinske objekte.

Tokom sprovođenja akcije ulaska u zgradu lokalne samouprave u Zvečanu, pripadnici policije sukobili su se sa demonstrantima srbijanske nacionalnosti koji su željeli spriječiti njihov ulazak. Policija je upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala.

Drama na sjeveru Kosova: Bačeni suzavac i šok bombe, ima povrijeđenih, spaljena vozila...

Drama na sjeveru Kosova: Bačeni suzavac i šok bombe, ima povrijeđenih, spaljena vozila...

Predsjednik opštine Sjeverna Mitrovica položio je zakletvu 19. maja u opštinskoj zgradi, koja funkcioniše u okviru kosovskog sistema.

Zbog bojkota srbijanske zajednice izlaznost birača na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila bila je mala i iznosila 3,47 posto.

Izbori su raspisani nakon što su Srbi napustili sve kosovske institucije na sjeveru Kosova, zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srbijanskih (KM) na legalne RKS tablice. Ta odluka je potom odložena, ali Srpska lista se nije vratila u institucije i svoj povratak uslovljava formiranjem Zajednice oština sa srpskom većinom na Kosovu i povlačenjem specijalnih jedinica Kosovske policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije