Avion iz Beograda skoro četiri sata kružio iznad Hercegovine

9
Radiosarajevo.ba
Avion iz Beograda skoro četiri sata kružio iznad Hercegovine
Foto: hercegovina.info / Avion YU-BTC

Mnogi građani Hercegovine jutros, 10. maja, bili su zabrinuti zbog kruženja aviona iznad regije, što je privuklo pažnju i na popularnoj stranici za praćenje vazdušnog saobraćaja, Flightradar. Zabilježen je dolazak aviona iz Beograda, što je izazvalo znatiželju među stanovnicima.

Prema službenim informacijama, avion registracijskih oznaka YU-BTC, koji se koristi za aktivnosti redovne kalibracije, sletio je u Mostar u 8:51 sati, a u 10:03 krenuo na kružni let. Let je trajao 3 sata i 41 minutu, nakon čega se u 13:45 ponovno prizemljio na mostarski aerodrom.

Avion je svoj let započeo iz Mostara, preletio Jablanicu i Uskoplje te potom kružio iznad Tomislavgrada, Makarske, Korčule, Dubrovnika, Trebinja i Sarajeva, da bi se zatim vratio u Hercegovinu gdje je proveo veći dio vremena. Najviše kruženja zabilježeno je na području parka prirode Hutovo blato.

Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

Avion Hawker Beech Super King Air 350 (YU-BTC) predstavlja osnovnu tehničku podršku za provjeru i kalibraciju iz zraka te validaciju letnih procedura. Opremljen je visoko pouzdanim sistemom za kalibražu AD-AFIS-260, a pokreću ga dva turbopropelerska motora Pratt & Whitney PT6A-60A.

Sistem za kalibražu ima mogućnosti istovremenog mjerenja signala generiranih od više zemaljskih uređaja (ILS, MKR, VOR, NDB, TACAN, DME) te automatsku spregu s autopilotom aviona, što znatno olakšava proces kalibracije i smanjuje opterećenje pilota.

OVDJE možete pogledati cijeli njegov jutrašnji let oko Mostara na smimci letenja koja je također dostupna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije