U Kotoru će se održati važan samit za Zapadni Balkan: Da li će BiH dobiti milijardu eura?

1
Radiosarajevo.ba
U Kotoru će se održati važan samit za Zapadni Balkan: Da li će BiH dobiti milijardu eura?
Foto: Wikipedia / Kotor

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije održat će se u četvrtak  16. maja u Kotoru, tokom kojeg će lideri zemalja regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan.

Domaćin samita biće predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Sastanak lidera regiona kojem će prisustvovati evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju James O'Brien planiran je za 9:30 sati. 

Užas u Hrvatskoj: Muškarac nožem ubio starijeg čovjeka, ranio i jednu ženu

Užas u Hrvatskoj: Muškarac nožem ubio starijeg čovjeka, ranio i jednu ženu

Samit se organizuje pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija" (One region, common vision).

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvane i partnerske organizacije, kao što su Vijeće za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Dan uoči Samita, 15. maja, održat će se i sastanak ministara evropskih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

Tokom prethodnih mjeseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani. Na ovim sastancima lideri i ministri zemalja regiona i predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji, odnosno dvije milijarde u grantovima i četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantuje EU. 

Bilo je predviđeno da za Bosnu i Hercegovinu će biti izdvojeno milijardu i 80 miliona eura. 

Podsjećamo, radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, usaglasio je Listu reformi s kvalitativnim/kvantitativnim koracima za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan u zadnji trenutak. Rok za predaju listi reformi je bio 26. aprila, a o tome da je lista formirana, odobrena i predata Borjana Krišto je saopćila 30. aprila. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije