Kosovo: Klanjanjem namaza počela proslava Ramazanskog bajrama

0
Anadolija
Kosovo: Klanjanjem namaza počela proslava Ramazanskog bajrama
Anadolija / Vjernici klanjali bajram namaz

Klanjanjem bajramskog namaza u svim džamijama na Kosovu počela je proslava Ramazanskog bajrama, koji je došao nakon mesec dana posta.

Kosovski muftija Naim Trnava predvodio je klanjanje namaza u prepunoj džamiji "Fatih Sultan Mehmet" u Prištini. U svojoj poruci je kazao da su se muslimanski vernici ovog divnog jutra okupili u džamija širom zemlje kako bi obeležili praznik Ramazanski bajram, namazom i molitvama.

"Ovaj praznik nosi radost i sreću u duši i srcu vernika. Svi vjernici na cijeloj planeti s mnogo razloga danas slave, čestitaju i pozdravljaju, jer su mjesec dana ispunjavali naredbu Stvoritelja svijeta, postivši mjesec ramazana", kazao je muftija.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Istakao je da je post žrtva koju vjernik čini samo za Stvoritelja, da mesec dana posta zahtjeva žrtvu, ubjeđenje i vjeru.

"Tokom ramazana ujedinjinjuje nas post, namaz, molitva, iftarska sofra i berićet sufura. Zajedno smo u solidarnosti i dobročinstvu”, naveo je kosovski muftija.

Bajram namaz klanjan u zagrebačkoj džamiji: Pridružujemo se pozivu za mir u svijetu

Bajram namaz klanjan u zagrebačkoj džamiji: Pridružujemo se pozivu za mir u svijetu

Poručio je da vjernici ramazan ispraćaju svijetlog obraza i da je Bajram najpopularniji praznik među građanima, te da "poruke ramazana treba da nas prate i tokom drugih mjeseci".

"Prva je očuvanje porodice, rast i obrazovanje. Samo zdrava porodica i dobro obrazovana porodica temelj je zajednice i društva s vrednostima i plemenitim principima. Porodica kod našeg naroda uvek je bila najvrednovanija i najdrža institucija i to su vrijednosti koje treba čuvati i njegovati za mlade generacije", kazao je muftija Ternava.

Muftija je naveo da je kosovska država slobodna i da svi imaju obavezu da rade na njenoj izgradnji, sa dobrim obrazovanjem i sigurnim radnim mjestima. Ocijenio je da napuštanje zemlje nije pravo rješenje, posebno za mlade i stručnjake, zato što život na ovom svijetu nema za misiju samo materijalnu stranu.

Pozvao je sve vjernike i građane da proslave Ramazanski bajram sa svojim bližnjima, voljenima, prijateljima uz punu harmoniju jedni pored drugih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije