Mnogobrojni vjernici klanjali bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci

1
AA
Mnogobrojni vjernici klanjali bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci
Foto: AA / Bajram-namaz u Banjoj Luci

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci mnogobrojni vjernici iz Bosne i Hercegovine i inostranstva jutros su klanjali namaz povodom Ramazanskog bajrama.

Nusret Abdibegović, muftija banjalučki u obraćanju medijima nakon bajram-namaza rekao je da mu je drago da iz Banja Luke mogu jutros poslati bajramske čestitke.

"Podijeliti radost sa svim ljudima koji danas osjećaju da se mi nalazimo u velikom i svetom danu jer smo protekli period od mjesec dana prošli hodom duhovnog uzdizanja, zrenja i spoznajnih vrijednosti koje se otprilike oslikavaju u tome da prirodna svjetlost ima određeni limit i dimenziju i doseg, a dugovna dimenzija nema ograničenja i ona stiže i vodi čovjeka izravno Gospodaru svjetova", rekao je on.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Dodao je da su u mjesecu ramazanu pokazali da u njima postoji ljubav i snaga da budu postojani onako kako se od njih očekuje i kako su od predaka naslijedili.

"Danas smo kazali da pred sobom imamo nekoliko odgovornosti. Prva odgovornost je prema vjeri, prema Bogu i onome čemu nas Bog naučava", rekao je Abdibegović.

Istakao je da je druga odgovornost je prema užoj porodici, a treća prema široj rodbini.

Bajram-namaz u Banjoj Luci
Foto: AA: Bajram-namaz u Banjoj Luci

"Četvrta je dimenzija svakako ona koja podrazumijeva komšiluk, prijatelje i poznanike. Čini mi se da je bosanski prostor razvio kult komšiluk, prijatelja i poznanika. To se mora njegovati, to se mora zavijati jer to je jedna potreba multikulturalnosti i multikonfesionalnosti ovog prostora. Čini mi se da ne bismo mogli jedni bez drugih živjeti i da bi ostavili jednu veliku prazninu", kazao je muftija banjalučki.

Istakao je da je posljednja obaveza čuvanje onoga što smo naslijedili, misleći na mir, suživot, kulturno naslijeđe i ljubav prema domovini, odnosno zavičaju.

Banjalučanin Irfan Đelić danas se osjeća blagoslovljeno, nakon što je ispratio mjesec ramazan, najvažniji godini.

Bajram-namaz u Banjoj Luci
Foto: AA: Bajram-namaz u Banjoj Luci

"Ovom prilikom želim svim muslimanima širom svijeta čestitati Bajram sa našim pozdravom Bajram šerif mubarek olsun", rekao je Đelić.

Među mnogobrojnim vjernicima u čuvenoj banjalučkoj džamiji danas je bio i Ekrem Jusufović koji živi u Švedskoj, a praznik će proslaviti sa porodicom, djecom i rodbinom.

"Da bude mira i da bude sve kako treba, sve vjere da budu normalno i da živimo kao što smo prije živjeli. To je jedino cilj svega ovoga", rekao je Jusufović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije