Koronavirus: Sumnjiv slučaj zabilježen i u Dubrovniku

Radiosarajevo.ba
Koronavirus: Sumnjiv slučaj zabilježen i u Dubrovniku
Foto: Index.hr / Bernard Kaić

U Hrvatskoj je zabilježen još jedan sumnjiv slučaj na pojavu novog koronavirusa.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, danas je na pres konferenciji izjavio da muškarac iz Dubrovnika, koji je bio u Kini, ima blage simptome pa su poslali uzorke na analizu.

Ipak, Kaić ne vjeruje da će biti pozitivan.

Direktor Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić kazao je za Index.hr da je hrvatski državljanin u dobi od 30 godina sinoć hospitaliziran zbog sumnje na koronavirus, da je dobrog općeg stanja, te da jeste putovao na Daleki istok, ali nije bio u samoj Kini.

"Poduzete su sve predviđene mjere predostrožnosti, nalazi su poslani u Zagreb, a rezultate očekujemo sutra"", dodao je Bekić.

Doznaje se da je ovaj muškarac iz Dubrovnika bio na Tajlandu.

Istovremeno, rezultati testova dvojice muškaraca iz Vinkovaca bit će poznati poslijepodne.

Na pres konferenciji održanoj kako bi se iznijele najnovije informacije o koronavirusu, Kaić je odgovorio i na pitanja novinara o autobusu punom turista iz Hong Konga.

Potvrdio je da se ti turisti nalaze u Hrvatskoj, ali i da to nema veze jer Hong Kong nije u rizičnoj grupi zemalja.

Potvrdio je i da su dvije turistkinje iz Kine, koje su se ukrcale u Ljubljani u autobus i preko Bregane ušle u Hrvatsku, zdrave, ali pod nadzorom. 

Drama na kruzeru: Hiljade ljudi na karantinu u brodu - putnik ima koronavirus!

Kaić je rekao i da ove sezone nije visoka zaraznost od gripe, a da je koronavirus puno zarazniji od gripe?!

„Ako se ovako nastavi iduća dva mjeseca, nemoguće je da netko od zaraženih ne dođe u Hrvatsku“, rekao je.

Stava je da ne treba paničiti, a na pitanje zašto u Hrvatskoj nema karantene, odgovorio je da je odluka o karanteni više politička jer je to prilično grubo kršenje slobode međunarodnog prometa, piše Index.hr.

Podsjetimo, prema zvaničnim podacima u svijetu je do sada od smrtonosnog novog koronavirusa obolilo 20.606 ljudi, a umrlo je 427 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije