Koronamisterij u Hrvatskoj: Došle liječiti psorijazu? Jedna je preminula...

Radiosarajevo.ba
Koronamisterij u Hrvatskoj: Došle liječiti psorijazu? Jedna je preminula...
Facebook / Specijalna bolnica Naftalan

Jesu li tri Dankinje koje su došle na liječenje u ivanićgradsku specijalnu bolnicu Naftalan već bile zaražene koronavirusom kad su došle u Hrvatsku ili su se tu inficirale, epidemiološki izvidi nisu riješili ni nakon dvije sedmice.

Jedna od njih nekoliko dana kasnije, na žalost, umrla je u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević.

Naime, 15 Dankinja stiglo je sredinom prošlog mjeseca u Ivanić-Grad u Naftalan na liječenje psorijaze, piše Jutarnji.

Riječ je o medicinskoj ponudi koji na međunarodnoj razini godinama nudi ova ustanova za liječenje kožnih i reumatskih bolesti, a psorijaza je u tome vodeća dijagnoza.

No, neposredno po dolasku jedna je pacijentica pokazivala simptome COVID-19, a testiranje je potvrdilo da su zaražene još dvije Dankinje.

Odmah su stavljene u izolaciju, ali s obzirom na to da se jednoj od njih stanje pogoršalo a usto je imala i neke druge kronične bolesti, ubrzo je hospitalizirana u Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”. Na žalost, nekoliko dana kasnije žena je umrla.

Dakako, zbog ta tri slučaja infekcije odmah su krenuli i epidemiološki izvidi ne bi li se utvrdilo ima li još zaraženih odnosno da se spriječi širenje COVID-19 u toj bolnici.

“Ostalih 12 Dankinja nije bilo zaraženo, a koronavirus nije dokazan niti među zaposlenicima Naftalana. Nismo mogli sa sigurnošću utvrditi jesu li ove tri Dankinje došle s koronavirusom u Hrvatsku ili su se zarazile u bolnici tako da će to ostati ‘nedefinirano’ s obzirom na to da se bolest nije proširila niti je obolio netko od zaposlenih”, objašnjava ‘slučaj’ Naftalan ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. Krunoslav Capak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije