Korona okupljanje u krugu bolnice sve šokiralo: Gostili se bez maske i distance

0
Radiosarajevo.ba
Korona okupljanje u krugu bolnice sve šokiralo: Gostili se bez maske i distance
Foto: RAS Srbija / Valjevo

Iako su sveštenici i ljekari apelovali da okupljanja ne bude, više od 30 vjernika "sprovelo" je, bez ikakve zaštite i distance, služenje hranom i pićem ispred crkve u krugu valjevske bolnice, obileživši na taj način slavu Svetih Vrača Kozme i Damjana, prenosi Blic.

Pune ruke posla ovog prepodneva mogla je imati sanitarna inspekcija i komunalna policija da se kojim slučajem našla u krugu Opšte bolnice u Valjevu, gdje je nakon bogosluženja povodom današnje bolničke slave, ispred same crkve uslijedilo gošćenje vjernika koji ne samo da nisu nosili maske, već se nisu pridržavali nijedne od preporučenih, a sada i zakonom utvrđenih, epidemioloških mjera na suzbijanju koronavirusa. 

"Liturgija jeste javna služba i tako je deklarisana, ali mi smo svakako upućivali apel i ja kao sveštenik govorio sam o tome na nekoliko posljednjih liturgija da se nosi maska i da se drži distanca, ali teško je kontrolisati ljude koji dolaze da izražavaju svoju vjeru. Mi smo imali ovdje ljude na ulazu u crkvu koji su pokušavali da im objasne da je neophodno da u crkvi bude ograničen broj ljudi od pet do 10, a ostali da stoje raspoređeni ispred. Međutim, ja kao sveštenik u toku službe nisam mogao da izađem i da svakog ponaosob vučem za rukav.", ispričao je nakon liturgije sveštenik hrama koji je podignut u krugu bolnice Srećko Živković.

Međutim, i pored apela samog sveštenika, okupljeni vjernici nisu marili ni za to, ni za televizijske kamere i fotoaparate novinara, već su nastavili služenje sa slavske trpeze. 

U šta se pretvorilo obilježavanje slave valjevskih ljekara iznenadilo je i dr Aleksandru Milutinović, načelnicu Odeljenja onkologije, koja je bila domaćin ovogodišnje slave. 

"Vidjeli ste da ovdje nije bilo mojih kolega, jer u skladu sa ovom epidemiološkom situacijom ove godine slavu obilježavamo najskromnije moguće. Nema gostiju, nema slavlja, sve kolege su na radnom mjestu, radi se u posebnom režimu. Bolnica zaista nema ništa sa ovim okupljanjem, sveštenik je pokušao sve što je bilo u njegovoj moći, ali…", prokomentarisala je ovo okupljanje dr Milutinović.

Dok su se vjernici gurali u gošćenju, po posljednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u bolnici se zbog COVID-19 liječi 80 pacijenata, od kojih je 58 iz Valjeva, osam iz Ljiga, pet iz Mionice, te po troje iz Lajkovca, Osečine, i Uba. 

Za posljednja 24 sata koronavirus je potvrđen kod još 56 Valjevaca, a tri osobe su preminu.

Inače, u Srbiji je danas zabilježen crni rekord po broju zaraženih. Novi koronavirus potvrđen je kod 3.822 ljudi, a umrlo je 17 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije