Komšije tvrde da imaju dokument, stiže pet sudbonosnih dana

1
Radiosarajevo.ba
Komšije tvrde da imaju dokument, stiže pet sudbonosnih dana
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prije nekoliko dana iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvu, upućen je dopis svim “lokalnim” zavodima i zdravstvenim ustanovama s vrlo detaljnim informacijama o količinama i vrsti cjepiva koje stiže u Hrvatsku, ali i detaljnim planom pripreme za cijepljenje.

Iz dokumenta koji je Net.hr dobio na uvid vidljivo je, također, da će značajan teret pripreme cijepljenja biti na zavodima i stožerima civilne zaštite, a zanimljiva su i očekivanja oko odaziva na cijepljenje i detektiranje mogućih problema.

U dokumentu je uvodno navedeno da Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv COVID-19, koju provodi Europska komisija, te da će cjepivo biti dostupno u Hrvatskoj u isto vrijeme kad i u drugim zemljama Europske unije. Nabava se ugovara s više proizvođača i postupci još traju, a ugovori s četirima proizvođačima su već zaključeni. Prema tim ugovorima očekuje se ukupno 5.600.000 doza cjepiva do kraja 2021. godine.

Naručene doze

Naručena su sljedeća cjepiva:AstraZeneca/Oxford (adenovirusno vektorsko) –2.700.000 doza-Johnson&Johnson/Janssen (adenovirusno vektorsko) –900.000 doza -Pfizer/BioNTech (mRNA tehnologija) –1.000.000 doza-Moderna (mRNA tehnologija)–1.000.000 doza.

U toku su dogovori oko sklapanja ugovora s CureVac-om (mRNA tehnologija), a u dopisu je navedeno da je predloženo tražiti 500.000 doza - a i postoji neobvezujuća mogućnost nabave Sanofi/GSK cjepiva (adjuvantirano proteinsko).

“S obzirom na to da se sva cjepiva primjenjuju u dvije doze s različitim razmacima, do sada ugovorena količina je dostatna za cijepljenje 2.800.000 stanovnika. Cijepljenje je predviđeno provoditi prema Planu cijepljenja, koji je pripremljen i poslan u Ministarstvo zdravstva, no još nije objavljen. Ukratko, prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova u sustavu socijale) te zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo”, stoji u dopisu koji potpisuje Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti iz HZJZ-a.

Start s Pfizerovim cjepivom

Distribuciju cjepiva na terenu provodit će zavodi za javno zdravstvo i, po potrebi, predstavnici civilne zaštite. Očekuje se da će prvo cjepivo koje će biti registrirano i odmah potom distribuirano u države članice EU-a biti Pfizerovo cjepivo – koje je i najzahtjevnije “u smislu logistike”.

U dopisu je rezimirano da se radi o cjepivu koje se skladišti na temperaturi od minus 70 stepeni, nakon otapanja može se čuvati na temperaturi hladnjaka najduže pet dana, pakirano je u bočicama od pet doza, treba se rekonstituirati fiziološkom otopinom prije primjene, rekonstituirano cjepivo se smije koristiti najduže šest sati, ako se čuva u hladnjaku, a maksimalno dva sata, ako se čuva na sobnoj temperaturi. Pfizerovo cjepivo će biti u Hrvatsku isporučeno u četiri kvartalne isporuke.

Prva isporuka u januaru

U prvoj isporuci, koja se očekuje početkom Januara dobit ćemo 125.000 doza, koje se trebaju u roku od maksimalno pet dana upotrijebiti za cijepljenje 62.500 osoba te za tri sedmice treba istim tim osobama dati drugu dozu cjepiva”, navedeno je u dopisu, te se naglašava – s obzirom na to da će u roku od pet dana cjepivo morati biti distribuirano iz zavoda za javno zdravstvo do mjesta primjene – da je nužno imati unaprijed definiran plan distribucije “kako bi se pri objavi datuma početka znalo tačno ko koga gdje i kada cijepi”.

Upravo zbog toga zavodi za javno zdravstvo trebaju što prije prikupiti podatke o broju zdravstvenih djelatnika koji se namjeravaju cijepiti u prvoj fazi i ko će ih cijepiti, a podatke o djelatnicima i korisnicima domova za starije osobe prikuplja – radna skupina za skrb o starijim osobama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije