Kolinda na Samitu: Zemlje regije treba da se zajednički suoče s budućnošću

Anadolija
Kolinda na Samitu: Zemlje regije treba da se zajednički suoče s budućnošću
/ Anadolija
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obratila se prisutnima na završnom sastanku šefova država i vlada, na samitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Dubrovniku.

Kolinda je rekla da je potrebna da se zemlje regiona zajednički suoče s budućnošću i pronađu zajednička rješenja za poboljšanje života građana.

Naglasila je kako Hrvatska čvrsto podržava evropske i evroatlantske integracije zemalja u jugoistočnoj Evropi.

"Proširenje će EU učiniti jačim, a ne samo većim i podignut će cjelokupnu koheziju Evrope", rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je i kako u jugoistočnoj Evropi svi trebaju biti ponosni na napore ostvarene unutar SEECP-a, napominjući da je današnji svijet više nego ikada ranije u prošlosti međusobno povezan i, kako je rekla, zato je poguban bilo kakav oblik izolacije.

Istakla je da regija mora nastaviti postavljati važne ciljeve u ekonomiji i društvu kroz konkretne projekte, više ulagati u povećanje konkurentnosti i diverzificirati energetske izvore i jačati poduzetničke vještine.

Naglasila je također da je važno da zemlje regiona nastave saradnju sigurnosnih i obavještajnih agencija kako bi se suočile s prijetnjama radikalizacije, terorizma i nasilnog ekstremizma.

Na kraju je poručila da Evropska unija i NATO moraju više ulagati u region jugoistočne Evrope.

Podsjećamo, u Dubrovniku je danas otvoren sastanak Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi kojim završava jednogodišnje hrvatsko predsjedanje tom organizacijom koju čini 13 zemalja.

Republika Hrvatska je 1. jula 2016. preuzela jednogodišnje predsjedanje SEECP-om od Bugarske, a nakon Hrvatske predsjedavat će Slovenija. SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Samit u Dubrovniku završava u petak svečanom večerom na kojoj učestvuju i premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji će u subotu ujutro otvoriti 12. po redu tradicionalnu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum.

Proces SEECP je pokrenut 1996. godine u Sofiji, na bugarsku inicijativu, i jedini je politički forum za promociju saradnje u regiji koji je nastao na poticaj same jugoistočne Evrope, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije