... / Kolinda Grabar-Kitarović poslala oproštajnu poruku Hrvatima u Hrvatskoj i BiH

15. 02. 2020. u 17:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 69

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, obratila se danas javnosti povodom završetka njenog mandata. 

Grabar-Kitarović je "oproštajnu poruku" uoči predaje mandata novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću objavila na Facebooku, a ona glasi:

"Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i diljem svijeta,
Dragi hrvatski državljani,

Na današnji dan prije pet godina položila sam predsjedničku prisegu. Obvezala sam se raditi na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Privodeći kraju svoj petogodišnji mandat, želim vam se obratiti riječima zahvale, optimizma i ponosa.

Hvala prije svega svim vama dragim državljankama i državljanima diljem domovine i svijeta. Hvala na suradnji čelnicima državnih i drugih institucija, mojim suradnicima, kao i svima koji ste mi upućivali riječi potpore ili kritike. Hvala svima koji ste mi iskazivali gostoprimstvo diljem domovine i svijeta.

Ponosna sam na učinjeno. Predsjedničku dužnost obnašala sam s dubokim uvjerenjem kako su političke, moralne i kulturne vrijednosti kojima smo se stoljećima vodili u borbi za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost, a posebice u Domovinskom ratu, uporište izgradnji snažne države i pravednog društva. Interese hrvatskoga naroda, države i svih državljana branila sam i promicala dostojanstveno i odgovorno, kako mi je nalagao Ustav, iznad bilo čijih i bilo kakvih parcijalnih interesa. Ime Hrvatske i hrvatskoga naroda bilo mi je svetinja. O svima nama pa tako i o mojemu radu jednoga će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti povijest.

Grabar-Kitarović snimila je poruku noseći sako sa zanimljivom porukom na rukavima. Kolinda u videu nosi crni sako na čijim je rukavima na glagoljici ispisana riječ "ljubav". Taj je sako već nosila u nekoliko prilika pa tako i 2017. godine kad se sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Istu je poruku pokazala i na svom velikom predizbornom skupu u Zagrebu krajem prošle godine. Osim poruke "ljubav", Kolinda se često mogla vidjeti i u sakou s porukom "budi svoj" ispisanom bijelim koncem. Fotografija na kojoj nosi taj sako trenutno je naslovna fotografija na njenom Facebook profilu.Inače, Glagoljica je staroslavensko pismo nastalo sredinom 9. vijeka koje se u hrvatskim krajevima zadržalo sve do 19. vijeka.

Stanje u društvu i državi koje sam bila zatekla tražilo je od mene što jasnije određenje ključnih prioriteta državne politike, počevši od demografske revitalizacije i jačanja domovinske sigurnosti, preko ublažavanja društvenih podjela do čvršćeg pozicioniranja u međunarodnoj politici. Predlagala sam rješenja za probleme decentralizacije, ukupnog gospodarskog razvoja i ravnomjernog regionalnog razvoja, brendiranja, obrazovanja, socijalne pravde, iseljeništva, skrbi za Hrvate u Bosni i Hercegovini i susjednim državama, kao i vanjskopolitičke inicijative.

Osobitu pozornost posvetila sam našem međunarodnom položaju. On je danas bolji nego ikada. Smatrala sam kako našem članstvu u Europskoj uniji i NATO-savezu treba dati dodanu vrijednost. Stoga sam pokrenula Inicijativu triju mora. Time sam našoj vanjskoj politici u ruke dala kvalitetan alat jačanja hrvatskog položaja na međunarodnoj sceni, prije svega u okviru Srednje Europe i Mediterana. Hrvatska danas razmišlja hrvatski, a djeluje europski i globalno.

(...) Hrvatska koja živi, a ne umire; Hrvatska koja skrbi o svakom Hrvatu i svakom građaninu, Hrvatska koja je sigurna i koja čvrsto stoji u svijetu - to je Hrvatska koju sam željela i koju želim. Čvrsto sam uvjerena kako nam temeljne odrednice politike nacionalne pomirbe i zajedništva i dalje moraju biti putokazi u izgradnji države. Izazovi s kojima se suočavamo, posebice demografski, i oni koji će doći zahtijevaju i zahtijevat će od nas visok stupanj političkog suglasja i nacionalnog zajedništva.

Snažno sam promicala našu samosvijest. Hrvatska nije usputno stvorena – ona ima sve povijesne razloge postojati. Hrvatska nije mala, nemoćna, ni neuspješna država. Povlastica je u njoj živjeti. Ona je izraz najboljih odlika našega duha, nepresušno vrelo optimizma za budućnost. Budućnost je u našim rukama. Njezino smo jamstvo svi mi, ali prije svega naša djeca i mladi. Oni zavrjeđuju najveću pažnju i skrb. Zato sam svoj mandat velikim dijelom posvetila njima. Otvorimo im perspektivu, pružimo im priliku za što bolje obrazovanje, za obiteljski život i roditeljstvo, za rad i profesionalni uspjeh.

(...)Zaključujem svoj mandat Predsjednice Republike s dubokom vjerom u dobru budućnost naše Hrvatske i hrvatskoga naroda. Svima vama, dragim hrvatskim državljanima i svim mojim sunarodnjacima u domovini i diljem svijeta želim svako osobno i obiteljsko dobro. I neka nam živi naša jedina i vječna Hrvatska!"

KOMENTARI (3)