Kolinda Grabar-Kitarović: Osudimo jugoslovenski komunistički režim

Anadolija
Kolinda Grabar-Kitarović: Osudimo jugoslovenski komunistički režim
/ Anadolija
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima uručila odlikovanje hrvatskom emigrantu te poručila kako je potrebno složno osuditi jugoslovenski komunistički režim.

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanje 'Red Stjepana Radića' Nikoli Štedulu za osobite i višegodišnje zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda. 

"Vrijeme je da, neovisno o političkom uvjerenju, nacionalnoj ili drugoj pripadnosti, a u privrženosti demokraciji i u otvorenosti povijesnoj istini, jedinstveno moralno i politički osudimo jugoslovenski komunistički režim kao totalitaran te provedemo i pravosudne korake radi utvrđivanja krivnje za najteže oblike državnoga terora u tom razdoblju", kazala je ovom prigodom predsjednica. 

Nikola Štedul je hrvatski politički emigrant koji je u Škotskoj 1988. preživio pokušaj atentata dok se nalazio na funkciji predsjednika tadašnjeg Hrvatskog državotvornog pokreta. Štedul se vratio u Hrvatsku početkom Domovinskog rata gdje je nastavio svoj politički rad. 

Predsjednica Hrvatske je ranije u Pazinu uručila isto, posmrtno odlikovanje, kćerki istarskog antifašista, partizanskog borca Ljubomira Drndića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije